FOLKBILDNING. När man minst anade det gör en av arbetarrörelsens organisationer en kulturpolitisk framstöt – och räddar samtidigt en av landets mest kulturbärande biografer.

Och allt är den digitala teknikens förtjänst, som plötsligt gjort det oerhört mycket enklare och billigare att visa film.

Ja, recensioner och utmärkelser i all ära, det enda riktiga kvalitetstecknet på en film är om den platsar på Kvartersbions kvällsvisningar långt efter att den upphört att vara het på premiärbiograferna. Denna ruffiga och underbara lokal vid Hornstull i Stockholm, och dess drivkraft sen urminnes tider, René Reiss.

Men det har varit motigt på sistone, med sviktande publikunderlag, hyreshöjningar och njugghet från Stockholms kommun – vilken som bekant gillar tjusiga seglartävlingar mer än kultur som gör folk delaktiga.

Storstäderna måste med i nätverket
Därför gläder beskedet enormt att Folkets Hus och Parker tar över. Förutom Kvartersbion inlemmas Royal i Göteborg i deras biografnät – i Malmö fungerar Spegeln redan som flaggskepp för ansvarsfull kvalitetsverksamhet.

Dessutom försäkrar FHP:s Gunno Sandahl på en direkt fråga att den unika jugendinredningen ska bevaras, och till och med framhävas. Vad som ska moderniseras är framför allt tekniken.

Det ligger alltså så till att den nya digitala distributionen gör det möjligt att visa bra film samtidigt över hela landet. En rättvisegrej. Men för att distributörerna ska vara intresserade måste även storstäderna ingå, där de flesta besökarna finns. Därför dessa förvärv av Kvartersbion och Royal.

Alla tjänar på att vi blir fler
Och det kommer inte att stanna vid filmvisning. Möjligheterna är fantastiska, vilket redan visats av direktöverföringar av opera, fotboll och popkonserter. Folkbildningen kan komma att få en rejäl skjuts. Man kan tänka sig rikstäckande sändningar av internationella mästartänkares föreläsningar i Stockholm, eller politiska konferenser i Malmö.

Då får vi nånting mer än bara en rikstäckande biografkedja, vi får levande kulturpalats över hela landet. Men alltsammans hänger på att filmvisningen fungerar, dvs att distributörerna släpper ifrån sig filmerna. Det borde ligga i deras eget intresse, tycker Gunno Sandahl. Alla tjänar på att det blir fler som tycker det är kul att gå på bio, eftersom besökarna blir fler.