Arbetstagare i bemanningsföretag ska ges lika lön och villkor som anställda på företag de hyrs in av. I Storbritannien är regering, fack och arbetsgivare överens om att de uthyrdas rättigheter ska stärkas.

De som hyrs ut av ett bemanningsföretag i Storbritannien ska få samma rättigheter som de fast anställda.

Brittiska centralorganisationen TUC och flera förbund har tillsammans med parlamentsledamöter från Labour i flera år försökt få igenom regler som skyddar de uthyrda.

Flera tuffa kampanjer har genomförts med facken och parlamentsledamöter från Labour som drivande.

Överens om lagtexter
I går, tisdag, kom regeringen, TUC och brittiska industriarbetsgivarna CBI överens om lagregler som ska ge dem i uthyrningsföretag ett starkare skydd mot låga löner, långa arbetsdagar och exploatering.

– Överenskommelsen är en seger för åratal av fackliga påtryckningar. Alltför många arbetare i uthyrningsbranschen har blivit orättvist behandlade, sa Brendan Barber, TUC:s generalsekretare i ett pressmeddelande.

Genombrott
Europafackets generalsekretare John Monks ser överenskommelsen som ett steg mot ett genombrott för bemanningsdirektivet som varit blockerat i många år i rådet av bland andra Storbritannien.

– Därför är det här goda nyheter inte bara för brittiska arbetstagare. Vägen mot ett bemanningsdirektiv öppnas. Det ger inhyrd arbetskraft rätt till samma behandling som fast anställda från dag ett. Rättigheterna kan endast försämras genom överenskommelser i kollektivavtal, säger John Monks.

Drygt en miljon arbetstagare är uthyrda varje dag i Storbritannien. Där är andelen i bemanningsföretag högst i EU.