Lagen om personalliggare tillsammans med oanmälda besök från Skatteverket på landets krogar och frisersalonger har gett staten 1,2 miljarder kronor extra i skatt och skapat motsvarande 4.000 nya vita heltidsjobb.

Det är resultatet efter snart ett och ett halvt år med lagen om personalliggare.

– Vi trodde att lagen skulle ha effekt, men vi tror att det har fått en större effekt än vad vi räknat med, säger skattedirektör Bo Arvidsson på Skatteverket.

Många kontroller
Uppföljningen av hur den nya lagen följs har varit omfattande. I fjol gjordes 32.000 kontroller, vilket innebär att nästan alla aktiva företag i krog- och frisörbranscherna fick påhälsning.

Därefter har Skatteverket gjort beräkningar på hur mycket extra skatt som staten har fått in på grund av den nya lagen. Då är siffran också tvättad från konjunkturuppgången som varit.

Ungefär hälften av ökningen i den registrerade omsättningen beräknas bero på att svarta pengar blivit vita, sammanlagt 1,2 miljarder kronor. Staten fick in 600 miljoner kronor i extra arbetsgivaravgifter och lika mycket i extra moms.

Fler anställda registrerades
Innan lagen infördes hade sex av tio restaurangägare registrerat att de har anställda på företaget. Nu har siffran ökat till sju av tio.

– Vi har gått gata upp och gata ner. I hela landet fann vi 200 helt oregistrerade verksamheter som existerade helt utan vår kännedom, säger Bo Arvidsson.

FAKTA: Lag om personalliggare
Kravet på personalliggare hos samtliga restauranger – gatukök så väl som cateringföretag – och frisörer infördes i januari i fjol. Arbetsgivaren ska registrera arbetstiden för alla anställda och Skatteverket kan göra oanmälda kontroller och då utdela böter. Förra året utdelades böter i 15 procent av fallen, vilket sammanlagt inbringade 50 miljoner kronor