Mitt i vårdstrejkens femte vecka trappar parterna upp kriget om allmänhetens sympati. Samtidigt har de täta möten med medlarna.

Nästan 10.000 inställda operationer och 29.000 inställda undersökningar, är resultatet av vårdstrejken hittills, enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), och i dag, tisdag, trädde fackets tredje varsel i kraft.

– Det är olyckligt att Vårdförbundet hela tiden trappar upp konflikten, särskilt då båda parter sedan en tid tillbaka har täta kontakter med medlarna för att hitta en lösning, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation i ett pressmeddelande.

Lika många
Men egentligen var det ingen upptrappning när 3.000 sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker gick i strejk i dag. Samtidigt återgick nämligen andra strejkande från tidigare varsel i arbete. Sammanlagt strejkar nu runt 5.000 anställda, enligt facket, och det är färre än i början av strejken.

Medan arbetsgivarna driver linjen att allmänheten drabbas hårt av strejken, hävdar facket tvärt om att stödet för strejken är stort.  73 procent av befolkningen tycker att det är rätt av sjuksköterskorna att strejka för högre lön, enligt en undersökning som facket beställt av Novus Opinion och som publiceras i dag. Det är lika många som stödde strejken i en motsvarande undersökning för en månad sedan.

– Det är glädjande att svenska folket ger oss ett fortsatt högt stöd. Att stödet är så kraftfullt trots att konflikten pågått så länge är en tydlig signal till våra politiker, säger Anna-Karin Eklund, Vårdförbundets ordförande i ett pressmeddelande.

Ökat tempo
Samtidigt som kampen om allmänhetens sympatier blir allt mer högljudd fortsätter samtalen med medlarna i det tysta, men tempot har ökat. Under förmiddagen träffade parterna medlarna, och båda sidor uppger att arbetet för att enas går framåt. Nya samtal är inplanerade redan i kväll, men något nytt bud blir det troligen inte.

– Nja, näe, det tror jag ändå inte. Det handlar nog inte om bud just nu, sa Ingela Gardner Sundström, i förmiddags.

Konflikten är inne på sin femte vecka. Om lite mer än en vecka, den 29 maj, träder nästa varsel i kraft. Om inget avtal tecknats innan dess kommer strejken att utökas på riktigt. Då kommer nämligen dubbelt så många som i dag, runt 10.000 vårdanställda, strejka.