/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/a_borg_2108.jpg
Finansminister Anders Borg och LO-ekonomen Dan Andersson diskuterade a-kassan på ett seminarium i LO-borgen. Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix.

Förändringarna i a-kassan var det mest heta ämnet som debatterades när finansminister Anders Borg på tisdag förmiddag klev in i LO-borgen för att möta LO-fackens ekonomer.

– Det är väl ingen hemlighet att det finns rätt betydande åsiktsskillnader mellan oss och LO framför allt när det gäller synen på a-kassan, sa Anders Borg direkt efter mötet.

– Jag har argumenterat för att förändringarna har stor effekt på sysselsättningen och bidrar till att vi får ned arbetslösheten. Det är inte riktigt samma bedömning som LO gör.

Regeringen fick kritik
Och LO:s chefekonom Dan Andersson hade också en helt annan bedömning.

– Minst 200.000 kanske 300.000 av dem som nu gått ur a-kassan är folk med påtagliga försäkringsbehov. Att så många tusen personer har gått ur är det största som har hänt i modern svensk arbetsmarknadshistoria. Det är nu väldigt många lågavlönade som sitter illa till om det blir en nedgång.

Enligt Dan Andersson skapar regeringens a-kasseförändringar en press nedåt på arbetarnas löner, medan akademikerna, med lägst försäkringsbehov, till och med kan sänka sin avgift till a-kassan.

Sjunkande arbetslöshet
Någon lönepress på arbetarlöner vill dock Anders Borg inte kännas vid.

– Det har vi hört i åratal, men nyss har vi sett att lönerna har ökat i ungefär den takt som ekonomin tillåter.

– Den andra delen är också att arbetslöshet sjunker och sysselsättningen ökar, vilket naturligtvis är positivt, säger han.

Finansministerns besök på LO-borgen skedde i anslutning till ett möte i ekonomiska utskottet.

Ekonomiska utskottet består av ekonomer från LO och förbunden, och de träffas regelbundet för att diskutera den ekonomiska politiken.