/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/subalterninsida_2108.png
 

”Han skrev billiga porrnoveller, politiska manifest och bleka, drömlika romaner. Han var en tillfällig hallick, en orkan i mänsklig form, en knarklangare och slutligen en motvillig försäljare av rara böcker på ålderns höst. Han jobbade som grisfarmare och planerade revolutionen med situationisterna i Paris”.

Marcus William Nilsson: ”Alexander Trocchi – de inre rymdernas kosmonaut” i Subaltern 1/08.

Ett nytt nummer av subversiva Subaltern har just utkommit. Subaltern är, vid sidan av Pequod, enligt min mening den intressantaste litterära tidskriften som ges ut i detta kulturellt utarmade land.

Det nya numret är lite vasst spretigt och svartsinnat, som sig bör i den underjordiska myllan.

Där finns nyskrivna dikter av en hel radda poeter, från Eva Ström till Ann Hallström, från Kristian Carlsson till Fredrik Wiklund. Där finns en gnutta André Breton, några knivsuddar Hermann Ungar presenterad och översatt av den evigt flitige Arthur Isfelt.

Intressantast är nog ändå Marcus William Nilssons presentation av den i Sverige nästan okände Alexander Trocchi, född 1925 i Glasgow.

I sitt skrivande påminner han till en del om William S Burroughs, i sitt självförbrännande levnadssätt om Philip K Dick.

Stor uppståndelse väckte Alexander Trocchis självutlämnande ”Cain’s Book” från 1961. Den totalförbjöds av censuren i England.

Tidskrift: Subaltern.
Utkommer sedan: 2004.
Utgivningstakt: 4 nr/år.

Läs också: Subalterns hemsida

Crister Enander
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktören