Vi är ett antal pensionärer födda på trettiotalet, främst kvinnor, som nu lever ensamma och har en pension mellan 8.000–9.000 kronor i månaden efter skatt.

Våra pensioner beräknas efter vad som gällde tidigare och är baserad på ATP-systemet.

Vi får inget bostadstillägg eftersom pension räknas som för hög, i varje fall i Vara kommun.

Elen är dyr, reparationer ska till på en gammal stuga som jag har lån på, dessutom är kommunikationerna synnerligen dåliga. Många kämpar med att ha en liten bil som drar lite bensin men ändå blir dyr med avbetalning, höjd försäkring och dyr bensin. Hur ska vi få ihop pengar till en miljöbil i tror Maud Olofsson?

Lånat kamin
Jag har lånat till en pelletskamin för att dra ner på elvärmekostnader men har ingen möjlighet att byta ut elelementen mot annan värme. Vi har inte råd att gå till tandläkaren, många av oss.

Vi får betala till allt men får inte del av det Sverige som har det väldigt bra. Vi betalar mer i skatt än de som har i lön, det vi har i pension. Ändå har vi kostat samhället väldigt lite, tog hand om våra barn själva, har aldrig haft några bidrag, nästan aldrig varit sjuka utan arbetat både hemma och borta.

Många av oss började försörja oss själva vid 14 års ålder.

Beklämmande
Det är beklämmande med de klassklyftor som blir allt tydligare där pengar vräks ut till de rika hela tiden. Vi är många som ska minnas hur det gått till under denna regering när det blir dags att rösta nästa gång.
    
Evy Andersson
Skaraborgs län