/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/engelsk_ITUC.jpg
/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/svenska_ITUC_2108.jpg
Den översta bilden är från ITUC:s engelska hemsida. Den nedre är Googles översättning.

Google har lanserat en svensk version av sitt översättningsprogram. Med den kan du översätta de flesta utländska internetsidor till svenska.

För dig  som är intresserad av den fackliga utvecklingen i andra länder innebär funktionen att du kan ta ett jättekliv över språkbarriären.

Översättningsfunktioner har visserligen funnits sedan internets barndom, men tidigare har de varit mycket bristfälliga.

Språkliga svagheter
Även Googles översättningar har stora svagheter. Meningsbyggnaden är ofta felaktiga, språket känns gammaldags och stelt. Men de översatta texterna är trots allt tillräckligt bra för att ge en uppfattning om vad som händer i olika länder.

Vi surfade in på den ryska fackliga centralorganisationens FNPR:s hemsida och fick veta att Putin nyligen talat i duman och föreslagit en höjning av minimilönerna.

På spanska facket CGT:s hemsida kunde vi läsa att järnvägsfacket oroas över allt sämre arbetsförhållanden i järnvägssektorn.

Och för den som inte är så duktig på engelska fungerar Googles översättningar utmärkt. På den internationella fackliga federationen ITUC kan vi på enkel svenska läsa nyheten om hur generalsekreteraren för lärarfacket i Zimbabwe gripits.

40 federala skaldjur
Svårare var det dock med hemsidan från arabiska Bahrain. Hos den fackliga centralorganisationen, GFBWU, hänger vi inte riktigt med.

Insprängt bland en massa byråkratiskt mumbu-jumbo språk hittar vi följande översättning ”Svara fascistisk gas 150…en grupp av 40 federala skaldjur”.

Bahrain förblir en vit fläck på kartan.

FAKTA: Så gör du steg för steg
Leta rätt på den sida du vill översätta. Kopiera adressen till sidan. Gå in på google.se. Klicka på språkverktyg intill sökfältet. Du kommer nu till en ny sida. Klista in din adress under rubriken ”Översätt en hemsida”.  Under anger du vilket språk hemsidan är på och till vilket språk du vill läsa texten på, till exempel spanska till svenska. Tryck sedan på knappen översätt. En ny sida öppnas där du kan läsa den översatta versionen.

Här hittar du Googels översättningsfunktion
Läs också: mer om utländska fackliga organisationer på LO-TCO:s biståndsnämnd