/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/l-dalieus_2008.jpg
Det här är Lennart. Den tidigare centerledaren Lennart Daléus har gått från centerpartist till aktivist. I dag är han generalsekreterare för  Greenpeace i Norden. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Lennart Daléus gick från riksdagspolitiken till Greenpeace.
Från centerpartiet till civil olydnad. Från förhandling till kompromisslöshet.

I backspegeln är det kanske kampanjen ”Det här är Lennart” som de flesta minns av Lennart Daléus, centerns partiledare mellan 1998 och 2001.

Andra kanske tänker på kärnkraftsomröstningen där han ledde linje 3 och motståndet mot kärnkraften.

– Miljöfrågorna har alltid varit oerhört viktiga för mig. Det var det som gjorde att jag började intressera mig för politik. Ja, och att jag läste statskunskap på universitetet också, förstås, säger han.

I dag är han generalsekreterare för Greenpeace i Norden, och det är där på kontoret vi träffas.

Han är avslappnad och verkar ha gott om tid. Något helt annat än att sitta i riksdagen.

– Det är skönt att inte längre behöva kompromissa. Det har jag gjort under så många år. Det är fantastiskt att inte längre behöva backa på saker som jag tycker är viktiga. Och jag får göra det tillsammans med unga människor som brinner för miljöfrågan. Det här är det bästa jobbet jag kan ha, säger han och ler.

Respekt för gnetandet
Att jobba utomparlamentariskt är en del av Greenpeace. Men Lennart Daléus har samtidigt väldigt stor respekt för gnetandet och jämkandet inom politiken.

Att inte ha det skulle vara att förkasta alla år som han jobbat parlamentariskt, konstaterar han.

– Det är en viktig del av demokratin. Bara för att jag jobbar i Greenpeace betyder det inte att jag inte tror på demokratin.

Greenpeace roll är att ligga i framkant och påtala fel och brister. Det gör vi ibland genom att bryta lagen. Men historien visar också att det krävs ibland.

Rosa Parks satte sig på en plats bara för vita. Därmed bröt hon mot lagen. Men ingen i dag anser väl att det var fel. Det var lagen som det var fel på.

Känner inte igen centerpolitiken
Lennart Daléus känner inte längre igen sig i centerns miljöpolitik. Och det är mycket i partiet som han inte känner igen sig i.

Uppvuxen på Söder i Stockholm engagerade han sig i Jordens vänner och linje 3. Det är lätt att tänka sig att han skulle ha valt ett helt annat parti från början. Men dåvarande vpk och kds, andra partier med en miljöprofil, var svåra att förena med hans syn på politik i det stora hela.

– Så jag blev centerpartist, med starka rötter till Stockholm och storstan. En kombination som kanske inte heller blev rätt skulle det visa sig, säger han och skrattar.

Kritiserades
Han fick kritik för att han inte tog hand om rörelsens landsbygdsfrågor, att han inte vårdade rötterna. Om det har han inget att säga. Partiet tappade i varje fall mark under hans ledarskap.

Fram till att Lennart Daléus blev generalsekreterare för Greenpeace i Norden 2003 var han medlem i centern. Men det var inget svårt beslut att gå ur.

– Greenpeace är en politiskt obunden organisation som inte heller tar emot några bidrag från staten. Det ingår i idén. Då måste jag stå fri ifrån partier för att kunna jobba i organisationen.

Vad betyder det att vara radikal för dig?
– Svår fråga. Men det är väl sällan som man hör att en högerpolitiker är radikal? Jag tänker att den som är radikal är den som törs dra en fråga till sin spets. Greenpeace kan uppfattas som radikalt eftersom vi ligger i framkant och kräver långtgående förändringar i vissa frågor. Gandhi och Martin Luther King uppfattades som radikala. Det som under en tid uppfattas som radikalt är alldeles normalt några år senare. I vissa frågor är jag med andra ord radikal, om jag nu skulle använda det ordet, säger Lennart Daléus.

Reaktionerna på att han så att säga bytte sida har varit mest positiva, tycker han. Många som sitter i riksdagen stödjer Greenpeace i princip, påstår han. Många tycker att det var modigt. Själv tycker han att det var nödvändigt.

– Flera politiker som jag har mött efteråt har uttalat sitt stöd för Greenpeace. Anna Lindh och Margot Wallström – om jag ska nämna två.

En fråga om klass
En del hävdar att möjligheten att leva och handla miljösmart är en fråga om klass. Den som inte har tillräckligt gott ställt har inget annat val än att handla det som kostar minst – när fem burkar konserverade tomater kostar lika mycket som en burk ekologiska. Lennart Daléus håller med:

– Det är det som gör miljöfrågan så svår. Hur ska vi i väst kunna kräva att fattiga länder ska avstå från det vi har? Jag tror att det blir svårt, men inte omöjligt. När det gäller varor här så tror jag på marknaden. Kräver konsumenten varor som står för hållbarhet så måste priset på dessa varor gå ner. Men det är ingen snabb process. Kanske är lagstiftningen en väg.

Reser med flyg
Lennart Daléus lever – och lever inte – som han lär.  Han flyger ibland. Han dricker Coca Cola ibland. Men han källsorterar och värmer sitt hus med förnybar energi. Han hävdar att allt är en process som tar tid.

– Jag försöker bli bättre hela tiden. Det är så man måste göra. Men jag är väl som alla människor, lite lat emellanåt.

FAKTA: Lennart Daléus
Namn: Carl Erik Lennart Daléus.
Bor: I Saltsjöbaden, öster om Stockholm.
Ålder: 62 år i juni.
Inkomst: 54 700 kronor i månaden.
Familj: Hustrun Aina och två utflugna barn.
Läser: Kokböcker, Stieg Larsson och Henning Mankell. Senast Mankells Italienska skor.Film: Såg senast Susanne Biers Things we lost in the fire.
Okänd talang: ”Jag är riktigt bra på att laga mat. Jag är också bra på att
planera resor.”