IF Metall pumpar in biståndspengar i Etiopien, i östra Afrika. Under fem år har textil-, klädes- och läderarbetarnas fack tagit emot motsvarande 2,3 miljoner svenska kronor.

– Förr var korridorerna fulla med människor som behövde hjälp att förhandla, berättar Angesom G Yohannes och sveper med handen över förbundets kontor. Nu har vi med projektpengarna från Sverige utbildat lokalavdelningarna att själva sköta sådana ärenden.

Han är ansvarig för kontakter med utlandet på textil- och läderarbetarfacket ITGLWF i Etiopien.

– Men trots utbildningarna är löneutvecklingen låg för våra medlemmar, fortsätter Angesom G Yohannes. Skälet är att branschens verksamheter inte är särskilt lönsamma i Etiopien just nu, med undantag för lädersektorn.

Satstar på kvinnor
Biståndsprojektet har satsat särskilt på kvinnor. De har tagit nära hälften av över 1.300 platser på kurser och workshops.

– Det är mycket bra, med tanke på att det är ungefär lika många kvinnor som män inom textil- och lädersektorn, säger Angesom på ITGLWF i huvudstaden Addis Abeba.

Ett antal speciella kvinnocentrum har dessutom etablerats på arbetsplatserna genom projektet. De jobbar mot diskriminerande kvinnolöner samt övergrepp mot kvinnorna.

Kvinnligt ledarskap är ett tema för de 69 workshops som IF Metall har varit med och finansierat. Andra ämnen som de etiopiska textilarbetarna har trimmats i är kollektivavtal, arbetstvister, hälsa och säkerhet.

Fler medlemmar
Både antalet medlemmar i facket och antalet företag som är anslutna har ökat kraftig sedan projektet startade 2003.

ITGLWF Etiopien motsätter sig inte, till skillnad från ett antal andra fackförbund, den etiopiska regimen politiskt. Textil- och läderabetarfacket försöker i stället tillförsäkra sig fortsatt verksamhet i landet genom att fokusera enbart på arbetares och speciellt kvinnors rättigheter.

Facket agerar dock mot en etiopisk lag som tillåter företag som tar över statlig verksamhet mass-pensionera arbetare som är 45 år eller äldre.

De pensionärerna får fortsättningsvis leva på 31 procent av sin tidigare lön, medan den vanliga pensionsåldern i Etiopien är 65 år. Och, enligt Angesom G Yohannes, måste facket fortsätta kampen mot utländska etableringar som hotar de fackliga rättigheterna.

Betalar vissa delar
ITGLWF:s Etiopienavdelning hävdar att kinesiska företag erbjudit den etiopiska staten infrastrukturinvesteringar, om staten och lokala banker går in och betalar 75 procent av lönen till arbetarna. De kinesiska företagen skulle i sin tur då bara betala återstående 25 procent.

– De utländska satsningarna och massanställningarna med osäkra villkor gör att vi hoppas att det svenska projektet kan fortsätta länge än, säger han.

 

Joakim Lindberg
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen

FAKTA: Etiopien

Etiopien är tre gånger så stort som Sverige och har 75 miljoner invånare. Landet är fattigt, och relationen med grannen Eritrea är mycket spänd efter ett blodigt krig i slutet av 1990-talet.  ITGLWF står för International textile, garment and leather workers federation, det vill säga Textil-, klädes- och läderarbetarnas fackförbund. 35 000 är anslutna till det etiopiska förbundet, av uppskattningsvis 100 000 arbetare inom sektorn.
Faktakälla: Nationalencyklopedin / ITGLWF