/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/kertsin_ansikte_2008.jpg
Kerstin Johansson-Wikner

LO-Tidningen har följt Kerstin Johansson-Wikner under IF Metalls kongress. Vi lyckades få tag i henne precis när kongressen avslutades. På väg hem till Västmanland.

– Det ska bli skönt att få helg. Det har inte varit mycket vila under de här dagarna, säger hon.

Hur tycker du att kongressen har varit?
– En bra kongress om jag får säga det. För oss från västra Mälardalen var det också många motioner som fick bifall. Därför så kan man säga att det var positivt för oss också. Jag tycker kanske att det är lite svårt att säga vad som är viktigast.

– Men två saker tycker jag är riktigt bra. Dels att ungdomskommittén kommer tillbaka. Men också att det ska utredas så att vi som jobbar fackligt inte ska förlora i vår kommande pension.

– I dag har många av oss fackligt aktiva lön från två håll. Det gör att vi förlorar pensionspengar. Det här ska man försöka ändra. Det är bra, säger hon.

Hon tycker också att det var ett bra beslut om kärnkraften. Att det var viktigt att behålla den tills ett bra alternativ finns.

– Det var ett klokt beslut.

Var det något som överraskade dig under kongressen?
– Nej. Man kan nog säga redan innan vad som kommer att diskuteras. Men visst är det alltid roligt när demokratin får råda. När kongressen driver igenom sin vilja, säger hon

Hur var festen i Globens annex?
– Den var väl kul. Men Rockfolket är kanske inte mina favoriter. Några från Orsa spelmän var där också. Det var lite roligare. Men i det stora hela en bra fest, säger hon.

Vad ska du göra nu?
– Hem och vila. Jag blir nog inte så social den här helgen, säger hon och skrattar.

Läs också: artikeln "I väntan på festen" 15/5 2008
Läs också: artikeln "Jag röstade på Veli-Pekka Säikkälä" 14/5 2008
Läs också: artikeln "Ovan vid sena kongressdiskussioner" 14/5 2008