Det är nästan tomt på torget i Kumla. Klockan är halv tio på förmiddagen och det är måndag. En man med kockmössa och en annan med turban är egentligen de enda som är i rörelse. Kocken för att han om några timmar ska servera dagens lunch.
Turbanmannen för att han snart ska sälja billiga kläder i starka pasteller.

– Varslet på Ericsson är inget som oroar mig. Det går upp och ned, säger kommundirektör Thage Arvidsson.

Kumla har stått starkt och står ännu starkare när 2008 snart går in i halvtid, hävdar han. Befolkningen ökar. Arbetslösheten är lägre än i resten av Örebro län. Skatten är låg. Socialdemokraterna har styrt i åtminstone 30 år. Thage Arvidsson oroar sig inte. Det ser bra ut.

Oppositionsrådet, moderaten Maria Haglund, instämmer i mycket i det som kommundirektören tycker. Men att 200 har varslats på Ericsson är inget hon tar lätt på. Det finns en oro. Att socialdemokraterna styr sedan länge är nog ett problem. Men kritiken är ändå inte särskilt hård.

Brist på alternativ
Någon har sagt att klockan går långsammare i en liten ort. Det finns en del filosofi i ett sådant uttalande. Och en idyll hotas inte så lätt.

Men det är just här som det avslöjades att tre pojkar nyligen klätt av en kamrat och misshandlat och torterat honom och filmat sina övergrepp och lagt ut sina handlingar på nätet. Det finns inget som är en idyll.

– Det är klart att det är oroande när Ericsson säger upp. I dag har vi inte alls samma möjligheter att ta till arbetsmarknadsåtgärder som plusjobb eller andra åtgärder. Det har regeringen satt stopp för. Om det blir många som inte får jobb efter uppsägningarna så blir det vårt problem. Jag hoppas på bra avgångsuppgörelser med Ericsson. Men det kan bli tufft för oss som kommun, säger kommunens starke man Dan-Åke Moberg (s).

– Det som oroar mig är kommunens brist på alternativ. Jag skulle önska att det fanns möjligheter för fler entreprenörer att verka här i kommunen. Kommunen har för många monopol och det kan straffa sig i framtiden, säger Maria Haglund (m).

Fängelset stor arbetsgivare
På ena sidan vägen spelar två flicklag fotboll. På andra sidan vägen står det som är symbolen för Kumla. I varje fall för en utomstående: fängelset.

Murar som sträcker sig så långt jag kan se. Fängelset är en stor arbetsgivare och det kommer alltid att finnas behov av att låsa in människor. 330 personer jobbar där, enligt Kriminalvårdens siffror. Men ingen som LO-Tidningen talar med i Kumla talar om fängelset. Det bara finns där.

Eller fel förresten. Kommunalrådet Dan-Åke Moberg kom till kommunen för 40 år sedan för att mura fängelset. Det var under det bygget som han blev politiskt engagerad.

Örebro lockar unga
Närheten till Örebro är väldigt positivt för kommunen. Den drar till sig folk. Men den är också ett bekymmer, påpekar flera.

Bekymren handlar om att den stora staden drar till sig många av bygdens unga, och framför allt unga som utbildar sig.

– Jag flyttade ifrån Kumla när jag började plugga. Jag tänkte nog inte flytta tillbaka. Men när jag var klar och hade bott i Örebro ett tag så kändes det naturligt att komma tillbaka. Det är många som gör det. Husen är billigare här. Det tar tio minuter, en kvart till Örebro. Många barnfamiljer bor här, säger Maria Haglund.

Stad med många barn
Utanför Sveas café vid torget bekräftas bilden av att Kumla är en stad med många småbarn. Jag räknar till en, två … åtta barnvagnar på rad. Höga smittande skratt. Små barn som sover gott. Någon tuggar på en bulle.

– Bästa fiket, säger en av mammorna.

Trots att Ericsson har varslat om uppsägningar finns alltså optimismen i kommunen. Låg skatt, låg arbetslöshet och ökad befolkning nämns i stort sett av alla makthavare. Många verkar nöjda. Men ett visst missnöje finns ändå bland invånarna.

I valet 2006 fick Sverigedemokraterna två mandat i kommunfullmäktige. Det är lika många som vänsterpartiet och ett mer än miljöpartiet.

– Det är två tomma stolar i kommunfullmäktige. De har inte gjort någonting sedan de kommit in. Ena stolen var tom från början. Den andra, som hölls av en Anci Karlsson, är tom den också nu. Jag har bara jobbat här ett kort tag. Men jag har aldrig sett till henne, berättar Samuel Borg, som är lokalredaktör för Nerikes Allehanda i Kumla och Hallsberg.

Stark tro
Några få regnstänk singlar ned. Det är varmt fast almanackan talar om första halvan av maj. Två flickor kommer farande på sina cyklar. Den ena varnar ”Ur vägen”. Den andra ”I vägen”. Tänkvärt.

– Jag tror på Kumla, säger Thage Arvidsson.

– Jag tror på Kumla, säger Maria Haglund.

– Jag tror på Kumla, säger Dan-Åke Moberg.

Kan växa ihop
Alla tre ser närheten till Örebro som en viktig faktor. Fast på olika vis.

Kommundirektören Thage Arvidsson tror att städerna förr eller senare kommer att växa ihop.

Pendlingen till och från Kumla kommer att stimulera kommunens tillväxt tror han. Oppositionsrådet Maria Haglund tror att kreativiteten kan få extra skjuts av närheten till Örebro. Men det kräver att kommunen också törs låta fler entreprenörer få chansen.

Kommunalrådet Dan-Åke Moberg tror att örebroarna ska välja Kumla för att det är en bra kommun att bo i. Det kommer att ge nya skattekronor till kommunen.

Goda möjligheter
Mörka orosmoln kan egentligen ingen se. Kommunen har alla förutsättningar att fortsätta att blomstra. Det är egentligen bara kommunalrådet som konkret beskriver några ljusgråa moln i horisonten.

– Vi måste bli bättre på att ta hand om de unga. Jag vill att fler ska kunna känna att de vill bo kvar. Att fler ska tro att det går att hitta bra jobb här. Men det här är väl något som vi delar med alla små kommuner i Sverige. Stora städer drar till sig unga. Men jag vill ändå kämpa, säger han.

Det är kväll och Kumla torg ligger öde. I en av kommunens pizzerior sitter sju mä
n och dricker öl. Här kan man få en pizza som heter Närke. Den innehåller ägg, köttfärs och lök.

Läs också: artikeln "Besvikelse på Ericsson i Kumla" 16/5 2008