Medlemskortet för IF Metall återinförs. Det beslutade kongressen som därmed gick emot förbundsstyrelsen förslag.

– Medlemskortet kostade 2,5 miljoner. Vi gjorde en enkät bland avdelningarna och hälften svarade. De flesta ansåg att kortet inte fyller någon funktion. Det var därför vi tog bort det. Vi tyckte att det var bättre att lägga pengarna på långsiktig opinionsbildning kring kollektivavtalet, sa Lars Ankarfjäll, förbundsstyrelsens föredragande.

Men han fick svar i debatten av många. Bland annat av Kjell Hanseklint, ombud från södra Västerbotten.

– Medlemskortet har ett värde. I vår avdelning har medlemmar 60 kronors rabatt på fyra teatrar, plus Västerbottenteatern mot att de visar upp medlemskortet. Men nu har de inget medlemskort att visa, sa han.

– Det finns de som, hör och häpna, visar upp sitt medlemskort och är stolta medlemmar av IF Metall, sa Håkan Blom ombud från mellersta Älvsborg.

Kongressen beslutade också att alla medlemmar som vill ska få ett tryckt kollektivavtal. Även där gick kongressen mot förbundsstyrelsen.

Medlemskortet togs bort 2006.