Besvikelsen var stor på Ericsson när det blev känt att företaget varslat 200 anställda vid fabriken i Kumla.
– Det är svårt att förstå när företaget går så bra, säger IF Metallklubbens Morgan Gustafsson.

Morgan Gustavsson och Kristina Davidsson, från IF Metall, har båda många års erfarenheter av Ericsson i Kumla. Men det senaste varslet mot 165 kollektivanställda, 35 tjän-stemän och ett hundratal inhyrda arbetare var både chockerande och överraskande.

– Det har gått flera veckor nu så det har lagt sig lite. Men vi är fortfarande besvikna. Beslutet om uppsägningar handlar främst om att tillfredsställa aktieägarna. Företaget går bra och vi får lida för att företaget vill visa någon slags handlingskraft, säger Morgan Gustafsson, vice ordförande för klubben på Kumlafabriken.

De anställda på Ericssons fabrik i Kumla är vana med att det går upp och ner med företaget. Ett tag jobbade runt 4 000 personer på fabriken. Efter neddragningarna blir det kvar ungefär en tiondel anställda jämfört med storhetstiden. Runt 500 personer. Det märks på parkeringen utanför fabriken. Där finns det gott om lediga rutor.

Lättare förr
Morgan Gustafsson och Kristina Davidsson tycker att det har varit lättare de tidigare gångerna personal har varslats. Då har det funnits möjligheter för samhället att hjälpa den som blivit varslad. Så är det inte den här gången.

Det finns inte längre några arbetsmarknadsåtgärder att ta till. Många som jobbar på fabriken är också medelålders. Unga har lättare att flytta på sig och att hitta nya jobb.

– Det är oroande. Därför är det viktigt för oss att förhandla fram bra villkor för den som ska sluta. Det kommer att behövas en del tid för en del att hitta jobb, säger ordföranden Kristina Davidsson.

Båda beskriver en stressad situation på arbetsplatsen, och att det har varit så länge. Det är som om man har velat visa sitt existensberättigande för ägarna och det har gjort att man tagit i extra. Men det hjälpte alltså inte.

Hur har folk reagerat på varslet?
– Folk säger inte så mycket. Jag tror att många vänder ilskan inåt. Jag tror att många, precis som vi, har svårt att förstå hur ett företag som går så bra kan behöva säga upp folk. Vi har dessutom varit väldigt duktiga på att effektivisera produktionen här. Vi tycker att vi har gjort mer än vad man kan förvänta sig av oss, säger Kristina Davidsson.

Av de 200 anställda som drabbas i Kumla så jobbar de flesta med produktion av basstationer för mobiltelefonnäten. Den ska nu flyttas utomlands. Kvar i Kumla blir bland annat utvecklingen av nya produkter och ansvaret för att testa de nya produkterna. Och det är ett ljus i mörkret, tycker facket.

– Det betyder ändå att vi kan få kvar kompetens här, och jag personligen tror att det gör att vår ställning kommer att vara stark, säger Morgan Gustavsson.

Tveksam besparing
Samtidigt tvivlar Morgan Gustavsson på att flytten utomlands innebär någon besparing för företaget. Han anser att det kommer krävas en del på den nya produktionsplatsen som i varje fall till att börja med kommer att kosta. Som hjälpen att dra igång produktionen. Som möjliga inkörningssvårigheter. Som kvalitetsproblem. I varje fall till att börja med.

I Kumlafabriken kommer den uppsagda personalen att fasas ut under nio till tolv månader. Vilka som får sluta är inte klart ännu.

– Vi är inte nöjda med det frivilligprogram som förhandlats fram på central nivå. Nu försöker vi få till ett bättre för våra medlemmar. Sen får vi börja diskutera namn. Jag hoppas att vi kan komma överens. Diskussionerna hittills har i varje fall varit bra, säger Morgan Gustavsson.