Vårdstrejken är inne på sin fjärde vecka och i dag, tisdag, lade facket ytterligare ett varsel. Det nya varslet, som är det fjärde totalt, träder i kraft den 29 maj och gäller universitetssjukhus i Lund, Örebro, Västra Götaland, Uppsala och Stockholm.

– Sveriges Kommuner och Landsting har inte reagerat på de stridsåtgärder vi har lagt ut tidigare. Därför är vi nu tvungna att gå vidare, säger Anna-Karin Eklund, ordförande i Vårdförbundet, till TT.

Vårdförbundet hade kongress i dag och Anna-Karin Eklund valdes om till ordförande. Förutom styrelsevalet sköts de flesta frågor upp då kongressen ajournerades till i november. Anledningen är att förbundet inte haft tid att fokusera på framtidsfrågor under den pågående konflikten.

Efter att kongressen ajournerats hölls ett möte med kongressombuden där strejken och framtida avtal diskuterades, men något nytt medlarbud har facket inte fått att ställning till.

Det är fortfarande oklart när ett bud kan bli verklighet. Parterna träffade medlarna vid två tillfällen förra veckan och ett nytt möte ska ske i morgon, onsdag.