/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/k_j_wikner_1_1908.jpg
Kerstin Johansson Wikner.

… Kerstin Johansson Wikner fackligt ombud på Yara i Köping som åker på IF Metalls kongress i veckan som ett av fem ordinarie ombud från IF Metall i västra Mälardalen.

Har du gjort många kongresser?
– Ja det har jag. Jag har jobbat för Industrifacket sedan 1981 eller 1982. Men det här är första kongressen efter sammanslagningen. Så jag kommer inte att känna igen så många.

Vad hoppas du av kongressen?
– Att våra motioner bemöts bra. Det verkar också bli så. En av dem handlar om att det ska bli smidigare för alla parter att byta förbund om man byter arbetsuppgifter på företaget. På min arbetsplats handlar det ofta om att byta till Unionen.

Vilken fråga kommer det att bli mest debatt kring?
– Det blir väl förmodligen om valet av avtalssekreterare. Jag vet inte vem jag kommer att stödja. Jag känner inte till någon av dem särskilt bra eftersom jag kommer ifrån Industrifacket. Men viktigast är förstås kompetensen. Jag får lyssna och avgöra vem jag tror på mest, vem som verkar klara av jobbet bäst. Det är hur som helst viktigt med demokratin här.

Ser du fram emot kongressen?
– Ja det ska bli roligt. Det är alltid givande att träffa folk från resten av landet. Det är viktigt att höra vad andra tycker och gör.

Läs också: artikeln "IF Metall närmar sig jämställdhetsmål", 12/5 2008