Vårdstrejken går i dag, måndag, in på sin fjärde vecka, och än finns ingen lösning i sikte. Parterna har haft kontakt med medlarna under dagen, men något nytt bud har de inte fått.

– Det har inte hänt något direkt nytt. Sveriges Kommuner och Landsting har fortfarande inte gett någon signal om att de är beredda att fortsätta den uppvärdering av våra yrken som vi påbörjade 1995. Det väntar vi på, säger Anna-Karin Eklund, ordförande för Vårdförbundet.

Kort kongress
Hon håller på med de sista föreberedelserna inför fackets ordinarie kongress som hålls i morgon, tisdag, i en förkortad version – en dag i stället för tre. Bara styrelsevalet och att fåtal frågor som inte kan skjutas upp kommer att behandlas. Resten får vänta till i november, då de två sista kongressdagarna hålls.

– Vi har valt att ajournera kongressen eftersom vi är i den här situationen. Vi har svårt att koncentrera oss och hinna förbereda oss på framtidsfrågor, säger Anna-Karin Eklund.

Diskutera avtal
Även om facket inte fått något nytt bud från medlarna kommer strejken och avtalsdiskussioner få stor plats när kongressledamöterna träffas.

– Absolut. Vi kommer att ajournera kongressen och sedan fortsätta diskussionerna om det läge vi är i nu och om framtida avtal, säger Anna-Karin Eklund.

Möte onsdag
Parterna ska träffa medlarna nästa gång på onsdag. Ingela Gardner Sundström, som är ordförande för förhandlingsdelegationen på Sveriges Kommuner och Landsting, säger att det inte händer så mycket innan dess. Och något medlarbud är inte att vänta, enligt henne.

– Det är omöjligt att säga när vi får bud, men inte på onsdag i alla fall. Det har jag svårt att tro.

Har ni och facket närmat er varandra under medlingen?

– Det är svårt att svara på. Men medlarna tycker att vi står långt ifrån varandra, så mycket kan jag säga, säger hon.