/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/pagen1_1908.jpg
Rolf Svensson på bageriet i Lockarp för tankarna till Evert Taubes visa om den glade bagaren uti San Remo stad. Rolf sjunger gärna på jobbet. Han har arbetat på bageriet i 34 år. Nu ska han flytta till huvudbageriet på Lantmannagatan. Till höger: Mikael Mårtensson. Foto: Anna Wahlström.

En härlig doft av nygräddat bröd välkomnar besökarna innanför entrén i det anrika bageriets lokaler. Men i dag är det bara en av bageriets tidigare fem brödlinjer som fortfarande rullar.

Det var prispressen i handeln i kombination med ökade priser på råvaror som bidrog till att Pågen beslutade sig för att stänga sitt bageri i Lockarp, utanför Malmö.  Bagerikoncernen väljer att effektivisera verksamheten genom att koncentrera produktionen till två bagerier.

– Nedläggningen har inte kommit som en överraskning för någon, säger Andreas Johansson, vice ordförande för Livs arbetsplatsklubb på Pågens bageri i Lockarp. 

Den har skett successivt under hela det gångna året. Samtidigt som allt fler anställda försvunnit ut ur lokalerna har bageriets grovbrödsproduktion flyttat till bageriet på Lantmannagatan inne i Malmö, och kaffebrödsproduktionen till Pågens andra huvudbageri i Göteborg.

Bageritraditioner går i graven
Andreas Johansson sörjer de bageritraditioner som nu delvis går i graven.

– Vårt bröd har varit speciellt tack vare degens långa liggtid.  Det blir inte riktigt samma bröd på fabriken i Malmö. Det tror jag att kunderna kommer att märka. 

I facklubbens rum ligger de tomma pärmarna kvar staplade på varandra på bordet. Andreas Johansson packar ihop det sista och gör sig redo för en ny tillvaro på huvudbageriet inne i Malmö. Han känner sig trött efter det senaste årets förhandlingar.

– Nu känns det som om det blev en sorts antiklimax när vi inte kunde lösa situationen för alla anställda, säger han.

Dyra förpackningar
Andreas Johansson har ofta undrat om bageriet hade kunnat räddas med nya satsningar på bröd i lösvikt (bake-off, fastfood) som köps direkt över disk.

– Ett problem för oss har varit att brödet förpackats i dyra förpackningar. Folk går ut och fikar i dag. Det har blivit en ny social form att umgås på som kommit för att stanna. Kanske har vi haft för mycket fokus på service till kunden vid brödhyllan. När kunderna inte längre hittar till brödhyllan, hur hittar Pågen till kunderna då?

Det senaste året har Andreas Johansson och Livs arbetsplatsklubbar i Lockarp och på huvudbageriet inne i Malmö jobbat hårt för att ingen av de anställda skulle tvingas gå ifrån sina jobb frivilligt. Både facklubbarna och företaget har satsat över fyra miljoner kronor på att lösa situationen för personalen. Pengarna har tagits ur en särskild omställningsfond.

– Vi har bekostat körkort till en del och olika kurser och sedan är det ett antal pensionsavgångar. Vi trodde att vi var klara nu, men sedan har det visat sig att det ändå återstår ett antal personer som vi inte hittat lösningar åt, säger Kent Wahlberg, ordförande för Livsklubben på Lantmannagatan.

Fackklubbar samarbetar
De båda facklubbarna har under hela nedläggningsarbetet haft ett tätt samarbete och kommit överens om att gemensamma turordningslistor skulle gälla.

– Egentligen är alla tre klubbarna överens, även den på bageriet i Göteborg. Vi förhandlar ju gemensamt och träffas regelbundet, säger Kent Wahlberg.

Nära 60 av totalt runt 90 före detta Lockarpsanställda har förflyttats till Pågens huvudbageri på Lantmannagatan inne i Malmö. Andra har fått jobb i Danmark eller går i pension tidigare. Nu återstår 18  personer.

– Vi har inte kunnat hitta plats för dem i organisationen, säger Charlotte Hagö, kommunikationschef på Pågen i Malmö. 

Trots att nedläggningsbeskedet hunnit sjunka in under en lång period är vemodet och nostalgin ständigt närvarande i det snart tomma bageriet. 

Känns tomt
Bagaren Sven-Åke Andersson står framför ett av rullbanden och övervakar de sista limporna. Han hade planerat att jobba fram till 65. Nu måste han sluta ett år tidigare. 

– Det känns mycket märkligt att fabriken blir tom. Varje vecka har någon arbetskamrat försvunnit till bageriet på Lantmannagatan, säger han.

– Men man kan säga att vi blivit mer som industriarbetare de sista åren. Nu står vi mest som några dataoperatörer här. Allt sker automatiskt. Så var det inte förr.

God sångare
Arbetskamraten Rolf Svensson, en av bageriets allt-i-allon, dyker upp bredvid bandet. Han har vant sig vid tanken på att hans arbetsplats sedan 34 år tillbaka håller på att slå igen.

Han har under det senaste halvåret jobbat några dagar i veckan på huvudbageriet, där han ska vara på heltid efter nedläggningen. Men bland arbetskamraterna har Rolf Svensson blivit känd för mer än det rent yrkesmässiga.

– Han sjunger väldigt bra. Vill du sjunga för LO-Tidningen nere vid poolen? frågar Andreas Johansson plötsligt.

Och Rolf Svensson drar med oss ner till friskvårdslokalerna i källaren.

– Vi på Lockarp brukar säga att vi har gymmet, poolen och så har vi Rolf, säger Andreas Johansson efter det korta, spontana sångframträdandet. 

Bra stämning
Han berättar att han själv började arbeta på fabriken som packoperatör 1993. Först var han sommarjobbare men valde sedan att stanna kvar.

– Det har alltid varit väldigt bra stämning här i fabriken och vi har haft jättekul. Lockarp har varit lite av en lillebror till fabriken på Lantmannagatan. Bageriet har varit så pass litet så att sammanhållningen bland personalen varit stark. Alla har ätit i samma lunchrum.

Han tycker att samarbetet med produktionsledningen på Lockarp har fungerat bra.

– Vi har haft Arbetsförmedlingen på besök och högskolan i Malmö. Produktionschefen Torben Jensen hyrde även en buss och lät oss åka till bageriet Schulstad i Köpenhamn på arbetstid, där har han kontakter. Nu har tio personer fått j
obb där.

Men både Andreas Johansson och Kent Wahlberg känner stor frustration över att situationen inte löst sig för de 18.

– Men i dag är det faktiskt en mindre. En person kom in till mig i dag och sade upp sig för att ett nytt jobb dykt upp. Jag hoppas kunna hitta nya jobb åt alla de övertaliga, även om det kanske inte kommer att gå. Det är ju bara två månader kvar tills bageriet läggs ner, säger Torben Jensen, produktionschef på bageriet i Lockarp, via telefon.

Kluvna känslor
Han ser själv på stängningen med blandade känslor.

– Rent strategiskt förstår jag beslutet, om jag ser på hur marknaden utvecklats. Men det är tråkigt att man lägger ner. 

Vi åker med Kent Wahlberg till fabriken på Lantmannagatan. Här på huvudbageriet har oron över nedläggningen av det mindre bageriet varit större.

– Medan personalen på Lockarp hela tiden vetat om att bageriet skulle försvinna var det till en början inte lika klart vilka effekter det skulle bli för huvudbageriet när folk förflyttades hit, säger Kent Wahlberg.

Inne på huvudbageriets distributionsavdelning jobbar Mikael Mårtensson på.  Han gick från att vara lageransvarig på Lockarp till att packa bröd på pallar till landets säljare. 

– Jag hade mer ansvar på min tidigare tjänst. Men jag måste ändå säga att jag trivs jättebra med det nya gänget, säger han.

FAKTA: Pågen i Lockarp
Pågenkoncernen har 1.450 anställda. När bageriet i Lockarp försvinner koncentreras produktionen till huvudbagerierna i Malmö och Göteborg. Lockarp stängs i mitten av maj. 35 procent av allt mjukt matbröd som säljs i Sverige bakas av Pågen. Bageriet i Lockarp är mest känt för Pågens kavring, pågenlimpan och Pågen råga.