UPPLÄSNING. Författarturnén ”Läs mot högern – sätt fart på rörelsen”, hade sin final med stafettläsning i ett soligt Stockholm på 1:a maj. 

På Street fick vi vänner av nutidens arbetarlitteratur höra korta utdrag ur ett tiotal böcker, samtliga utgivna av En bok för alla. 

På så vis blev detta evenemang både en manifestation för ett viktigt och starkt hotat förlag, samt ett för fria konstnärer ovanligt tydligt politiskt ställningstagande.

De tio författarna läste ur exempelvis Sparvöga, Offshore, Slamfarmen, Coola krogen och Truck Stop.  Hade hoppats att programmet skulle vara lite längre genom att förslagsvis delas upp i två set.

Idén till den landsomfattande turnén tog form under höstens Brunnsviksseminarium "Boken på arbetsplatsen". I regi av ABF har ett tjugotal orter besökts av någon ur denna grupp av samhällsskildrare.

En oundviklig reflektion är att deras angelägna budskap borde föras ut till tusentals applåderande mötesdeltagare vid Norra Bantorget.

I en tid då LO centralt bestämt att kultur inte är något att prioritera, ska man kanske vara nöjd med det som ändå blev av.

Läs också: Arbetarförfattarnas manifest

Kultur-Mats
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktören