Det var fel av regeringen att tvinga Handels a-kassa att betala in förhöjd a-kasseavgift även för dem som lämnat kassan. Länsrätten i Södermanland kom med sin dom i dag, onsdag.

– Vi har fått rätt till hälften. Det känns bra att IAF får tillbaka frågan och måste pröva sakfrågan. Det har myndigheten inte velat göra. Nu måste den det säger Harald Petersson, föreståndare för Handels a-kassa, till LO-Tidningen.

Bakgrunden till domen är att a-kassan hade överklagat regeringens ansvariga myndighets (Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring) beslut att den förhöjda finansieringsavgiften ska betalas in till staten även om medlemmen inte själv har betalat avgiften till a-kassan. Det handlar om dem som straffar ut sig ur a-kassan genom att sluta betala, men enligt reglerna ändå blir kvar som medlemmar i tre månader.

Mot lagen
A-kassan hävdade att detta strider mot lagen. Dessutom ansåg kassan att den inte kunde använda betalande medlemmars pengar för att täcka upp för en skuld som gäller icke-medlemmar.

Det här skulle betyda att pengar som ska gå till arbetslösa i stället går till att betala in en skuld till staten. Det strider också mot lagen, ansåg Handels a-kassa. I sin överklagan begärde a-kassan även att IAF ska återbetala de pengar som rör inbetalningar för icke-medlemmar. Det tog inte länsrätten något beslut om.

Vill ha tillbaka
– Men vi hoppas också att vi får tillbaka de pengar som vi redan har betalat in, säger Harald Petersson.

Rätten delar Handels a-kassas uppfattning om att det kan vara fel av regeringen att tvinga a-kassan att betala in förhöjd a-kasseavgift även för dem som har straffat ut sig. Därför måste regeringen ompröva sin inställning, säger länsrätten i sitt beslut.

Regeringens har hävdat att kraven inte strider mot lagen och att kraven inte ska ses som beslut utan som en begäran att betala. Därför skulle Handels a-kassa inte heller ha rätt att överklaga beslutet till länsrätten.

Ska omprövas
Länsrätten har nu i sin dom slagit fast att Handels a-kassa har rätt i sin uppfattning att det ska kunna omprövas. Rätten har därför beslutat att IAF ska behandla a-kassans begäran om omprövning.

– Jag är inte överraskad över beslutet från länsrätten. Men det är ett väldigt klokt beslut. Nu får vi se vad IAF gör, säger Harald Petersson.