BLOGG. Gillar du att bli kallad underklass? Det tror i alla fall inte Konstfred på sin blogg Arbetarkonst. Underklass är nedsättande, medan arbetarklass bär på stolthet och självmedvetande. Inte minst genom arbetarkulturen.

Bakom Konstfred döljer sig konstvetaren och kritikern Fred Andersson, som i höstas doktorerade på en avhandling om den egensinnige frigångaren Elis Erikssons (1906—2006) måleri och skulptur.

Nu spanar han efter den samtida arbetarkonsten, lyfter fram mindre kända konstnärskap och diskuterar definitionerna av begreppet arbetarkonst.

Nyss har han deltagit i ett seminarium i Smedjebacken kallat "Arbetarkonst: Industrisamhällets bilder", arrangerat av Johan Ahlbäckstiftelsen. Där man bland annat behandlat frågorna "av vem (vem gör konsten?), om vem, och sist men inte minst för vem (vem beställer konsten och vilka får glädje av den?)”.

Det estetiska medvetandet har isolerats från det politiska medvetandet skriver Konstfred vidare. Det är bara hålla med, och hoppas på en snar återförening. Fred Anderssons avhandling heter Ting och tecken, utgiven av Sekel bokförlag.

Läs också: Konstfreds konstblogg, som vägrar egobloggande.

Björn Gunnarsson
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktören