/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/huvudavtal_1908.jpg
LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, Svenskt Näringslivs ordförande Urban Bäckström och PTK:s ordförande Mari-Ann Krantz berättar att de inleder förhandlingar för att träffa ett nytt huvudavtal för arbetsmarknaden. De hoppas ha fått fram ett avtal till hösten 2008.
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

I går fattade LO:s styrelse beslut om att säga ja till förhandlingar om ett nytt huvudavtal. Svenskt Näringsliv och Privattjänstemannakartellen (PTK) hade redan tidigare meddelat att de var beredda att förhandla, och nu drar förhandlingarna i gång på allvar.

– Vi visar nu att vi står upp för den svenska modellen tillsammans, säger Wanja Lundby-Wedin, LO:s ordförande.

Det var Svenskt Näringsliv som bjöd in LO och PTK till förhandlingar om ett nytt huvudavtal och samtal mellan parterna har pågått sedan i höstas.  Och i dag vid förhandlingsstarten  beskriver Svenskt Näringslivs vd, Urban Bäckström,  tillfället som ”sanningens minut”.

Positiv ton
– Samtalen vi haft bådar gått, men nu går vi in i skarpt läge i och med förhandlingarna, säger PTK:s ordförande Mari-Ann Krantz.

Det finns stors skillnader i vilka frågor parterna vill förhandla om. De fackliga organisationerna vill framför allt lyfta frågor som rör omställning och rehabilitering.

– Det är viktigt att hitta ett system som gör att vi kan få nya chanser genom hela arbetslivet, säger Mari-Ann Krantz. 

Las och konflikträtt
För arbetsgivarna är turordningsregler vid uppsägning och hur konflikträtten tillämpas de stora frågorna. Arbetsgivarnas önskan att begränsa strejkrätten har tidigare fått facket att se rött, men är nu en fråga som Wanja Lundby Wedin är villig att i alla fall diskutera.

– Det är inte den lagfästa rätten att vidta stridsåtgärder som ska förändras. Men vi är öppna för att diskutera hur regelverket ska se ut vid förhandlingar, säger hon.