Barnarbete, tvångsarbete och vidrig arbetsmiljö. Så ser vardagen för arbetarna som rensar jätteräkor på väg till västvärldens matbord, enligt en ny rapport från den amerikanska arbetarrättsorganisationen Solidarity Center.

Räkor har kommit att bli en internationell handelsvara. I räkboomens fotspår har en betydande industri som rensar och tillreder räkorna uppstått.

I rapporten kartläggs förhållandena i Bangladesh och Thailand, som är världens ledande räkexportör.

Tjänar 30 kronor om dagen
Vid stora processanläggningar uppges arbetarna jobba 16 timmar långa arbetsdagar för en dagslön motsvarande 30 kronor. Många av arbetarna är invandrade från grannländerna med hjälp av människosmugglare, och tvingas jobba utan lön för att betala tillbaka sin ”skuld”.

När den thailändska polisen, i september 2006, gjorde ett tillslag mot en stor fabrik beskrivs förhållandena vid anläggningen som ”medeltida”.  Innanför fem meter höga taggtrådsstängsel hölls anställda praktiskt taget fångna under horribla förhållanden.

Omsätter miljarder
Den thailändska räkindustrin beräknas omsätta över tolv miljarder kronor årligen, och utgör två procent av landets samlade bruttonationalprodukt. Merparten av exporten går till EU och Nordamerika. Även Sverige har under senare år blivit en flitig importör av jätteräkor från Thailand.

Rapportförfattarna liknar arbetsvillkoren i räkindustrin med dem som tidigare rådde i den asiatiska sko- och klädindustrin, innan västvärldens klädmärken pressades att städa upp bland sina underleverantörer.