/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/a_hitler_1808.jpg
Adolf Hitler har beskrivits på många sätt i litteraturen. Norman Mailer antyder i sin sista roman att Hitlers ondska är av genetisk härkomst.  I Bengt Liljegrens nya bok tecknas en annan bild: Människan Adolf Hitler som gillade småkakor.

BIOGRAFI. På Adolf Hitlers dödsdag den 30 april kommer Bengt Liljegrens nya Hitlerbiografi ut. Där han försöker ge en bild av människan Hitler, privatpersonen Hitler. Vegetarianen som skojade med de köttätande middagsgästerna, busade med hundarna och älskade småkakor.

Att Hitler skulle varit psykiatriskt/genetiskt predestinerad till ondska på grund av föräldrarnas eventuellt alltför nära släktskap, som Norman Mailer antyder i sin sista roman The Castle in the Forest (som kom ut på svenska denna vår) är förstås nonsens.

Som om det inte var nog med dessa defekter introducerar Mailer också en liten djävul som skickats ut av Satan för att se till att Hitlers barndom verkligen blir den rätta grogrunden för en individ som skall utvecklas till ond diktator.

Humor och stilkonst
Naturligtvis var Hitler inget monster.

Liljegrens projekt, som jag till fullo sympatiserar med, är att det effektivaste vaccinet mot Hitlers sjuka ideologi är en fördjupad kunskap om honom som människa.

En människa med både vanliga och mer speciella sidor.

Liljegren har både humor och en välvässad penna. Och en stor kvast som han sopar bort alla bisarra myter som genom åren florerat kring Hitlers person.

Myter utgör som bekant det bästa materialet att hålla ihop ideologier med. För mycket fakta kan pulvrisera vilken åskådning som helst.

Låt dem tappa sugen!
Låt oss hoppas att alla Sveriges nynazister läser den här boken och sedan helt enkelt tappar sugen. Blir sjöscouter eller SSU:are eller något annat som deras stackars föräldrar har lättare att leva med.

Biografi: Adolf Hitler.
Författare: Bengt Liljegren.
Förlag: Historiska Media.

Roman: The Castle in the Forest.
Författare: Norman Mailer.
Förlag: Little, Brown.
Svensk övers: Slottet i skogen.
Översättare: Leif Janzon.
Förlag: Natur och Kultur.

Jan Hoff
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktionen