På tisdag om en vecka möts fack och arbetsgivare igen. Förhandlingar om sjuksköterskornas löner fortsätter med medlarnas hjälp. Strejken utvidgas därför nu på måndag.

Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting träffade var för sig medlarna i eftermiddag, tisdag.

TT kunde direkt efter det sista mötet berätta att parterna kan ana en kompromissvilja hos varandra. Och att de ska träffa medlarna för nya förhandlingar om en vecka.

Inte låsta
När Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund var på väg in till sitt möte frågade TT länge sjuksköterskorna kan strejka?

– Det är inte längden på strejken som är något ändamål för oss. Vi kommer att vara i den här konflikten tills vi anser att vi uppnått den värdeförflyttningen vi vill uppnå, svarade hon.

Anna-Karin Eklund försäkrade samtidigt att facket inte har intagit någon låst position:

– Det är ju så att ska vi uppnå ett centralt avtal som är kraftfullt behövs ju en förhandling. Då är det ju båda parter som så småningom måste förflytta sig. Vi har aldrig varit låsta i några positioner, säger hon till TT.

De 3.400 strejkande sjuksköterskorna, barnmorskorna, röntgensjuksköterskorna och biomedicinska analytikerna kräver högre löner. Men arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting anser att Vårdförbundets krav på 1.700 kronor mer i månaden i år och nästa år, samt en lägsta ingångslön på 22.000, är orimliga.

Samhällsfara?
På måndag den 5 maj går ytterligare 3.500 vårdanställda ut i strejk.

Under tisdagen förhandlade Vårdförbundet och arbetsgivarna lokalt i en rad landsting inför den utvidgning av strejken som är varslad till på måndag. Parterna räknar med att komma överens om vad som kan vara samhällsfarligt i det andra varslet.

Bland annat stänger cirka två tredjedelar av universitetssjukhuset Mas i Malmö när strejkens andra fas bryter ut. Patienter kommer att flyttas till sjukhus i Helsingborg, Trelleborg, Ystad och Lund.