Den kommunala arbetsgivaren i Danmark hotar med lockout av 38.000 anställda på dagis, i äldre- och sjukvård. Lockouten kan tidigast träda i kraft den 3 juni. Danska strejken fortsätter och regeringen tänker inte gripa in.

Regeringen tänker inte gripa in, enligt ett uttalande av Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen. Han utlovade inte heller någon likalönekommission som både sjuksköterskorna i Sundhedskartellet och LO-facket Fag og Arbejde (FOA) krävt.

Den danska strejken bland sjuksköterskor samt assistenter och medhjälpare på dagis, i sjuk- och äldrevården samt parkeringsvakter har pågått i två veckor. Närmare 80.000 anställda i offentliga sektorn strejkar.

Den utvidgades så sent som för några dagar sedan med ytterligare drygt 5.000 barnskötare på daghem.

Ett fack förhandlar
Efter den kommunala arbetsgivarens hot om lockout lovade Dennis Kristensen, FOA:s ordförande, att börja förhandla igen. Om en likalönekommission med pengar tillsätts kan han tänka sig att rucka på kravet på 15 procent löneökning under tre år.

FOA har erbjudits 13,9 procents löneökning, mer än andra grupper i offentlig sektor. Men budet avvisades för att inte alla skulle få så mycket.

Sjuksköterskorna kommer dock inte att följa i FOA:s fotspår, uppger Sudhedskartellets ordförande Connie Kruckow. De går inte med på sänkta krav i utbyte mot en lönekommission.

Börjar den 3 juni
Den kommunala arbetsgivarens hot om lockout kan träda i kraft först den 3 juni. Danske Regioner har inga planer på att varsla om konflikt mot de elva förbunden i Sundhedskartellet.

Beredskapen på sjukhusen fungerar och därför har regionerna inga planer på lockout.

Läs också: artikeln om den danska strejken "Öronmärkta pengar utlovades", 23/4 2008