I maj avgör Hotell- och restaurangfackets kongress om ordförande Ella Niia ska sitta kvar. Efter festandet på Blaxta gård kräver många i Hotell- och restaurangfacket förnyelse.

– Valberedningens förslag är inte vad vi hade trott, säger Carina Pettersson, som är ombudsman på Hotell- och restaurangfacket i Göteborg.

Hon tror att det  kan bli ”livat och glatt” på kongressen.

– Vi trodde inte att Ella Niia skulle få vara kvar, eftersom det har blåst så mycket, säger Carina Pettersson.

Dyr nota
Det var i december i fjol som ledningen och förbundsstyrelsen tog in på Blaxta gård utanför Flen. Tidningen Hotellrevyn uppmärksammade att notan var hög och att företaget saknade kollektivavtal.

Förbundsordförande Ella Niia försvarade sig efteråt med att priset visserligen var onödigt högt men inte orimligt och att företaget var ett familjeföretag som sagt sig vara villigt att teckna avtal.

– Pengarna bryr jag mig inte om. Det är att det inte hade kollektivavtal, säger Carina Pettersson, som tycker att man måste leva som man lär.

– Som förbundsordförande får man inte göra en sån grej. Det skadar oss alla som jobbar i organisationen.

Om det hade varit hon skulle hon ha sagt tack och hej självmant.

Stöd från valberedningen
Men valberedningen bedömer alltså att Ella Niia har medlemmarnas fortsatta förtroende. Andre ordförande blir enligt förslaget Therese Hulthén, som nu har hand om internationella frågor på förbundet. Tredje ordförande blir nuvarande avtalssekreterare Mats Hansson.

Valberedningens ordförande Mildred Forsberg motiverar förslaget med att det behövs både erfarenhet och förnyelse och att de utvalda bedöms ha störst stöd i förbundet och klara uppgifterna bäst.

Att det finns ett missnöje med nuvarande ledning visar det stora antalet nomineringar från avdelningarna. Till alla tre posterna i ledningen har sex personer nominerats av avdelningarna. Sammanlagt nio namn finns med.

Flera nomineringar
Avdelningen i Göteborg nominerade ombudsman Maria Norrbin Karlsson, som syntes mycket under blockaden mot salladsbaren Wild´n´Fresh.

Nuvarande andra ordförande Per Persson har, enligt tidningen Restauratören, nominerats till tredje ordförande men tackat nej.

Nuvarande tredje ordförande Malin Ackholt petas ur ledningen i valberedningen förslag. Både Malin Ackholt och Per Persson finns med i avdelningarnas nomineringar, liksom Börje Vestlund, Per-Anders Pettersson, Carina Wendle, och, som nämnts, Maria Norrbin-Karlsson.

Hotell- och restaurangfackets konferens äger rum den 23 till 26 maj.

Läs också: artikeln "Niia såg det som en utbildningsdag" 23/1 2008