Rosa Altagracia Fuentes, generalsekreterare i en av Honduras tre landsorganisationer, avrättades av en maskerad dödsskvadron den 23 april i norra Honduras. Hennes chaufför och förbundets kassör Yolanda Sánchez sköts också ihjäl.

Altagracia var fackligt aktiv sedan 30 år och tillhörde Honduras Arbetarkonfederation (CTH), en av två landsorganisationer i Honduras som är medlemmar i den internationella fackliga samorganisationen ITUC.

– Det är ett överlagt och planlagt mord, sa Héctor Iván Mejía, den honduranske säkerhetsministerns talesman, i en kommentar till den amerikanska nyhetsbyrån AP.

Inget vanligt råd
Mejía uteslöt ett vanligt rån eftersom de 4.000 dollar som fackföreningsledaren hade tagit ut från banken för en transaktion förblev orörda liksom bilen och andra tillhörigheter.

Rosa Altagracia Fuentes deltog i en internationell konferens i Guatemala i januari, som fördömde den i Latinamerika allmänna straffriheten för brott mot facket och dess aktiva. Hon deltog även fusionskongressen i Panama mellan de två stora inteamerikanska facken FFI och WCL i slutet av mars.

För åtta år sedan utsattes hon för ett annat attentat när hennes hus i huvudstaden Tegucigalpa besköts av okända. CTH har cirka 30 fackföreningar och förbund med cirka 300.000 medlemmar.

Avrättning
Förra veckans dubbelmord utfördes av professionella mördare och i fackliga kretsar anser man att morden är en typisk avrättning utförd säkerhetstjänsten eller militära specialstyrkor som mot betalning utför dylika uppdrag.

Guy Ryder, generalsekreterare i Internationella Fackliga Samorganisationen fördömer morden i ett öppet brev till Honduras president Melaya och understryker den honduranska statens ansvar för de fackligt aktivas liv och säkerhet.

Dick Emanuelsson
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen