Det har rått ett stort missnöje på Icas lager i Västerås. Vild strejk hotar, men facket och Ica Sverige har beslutat att ta upp förhandlingarna om ett lokalt avtal igen.

Handels och företaget har inte kommit överens om vilka ersättningsnivåer som ska gälla på exempelvis helger. Försök att nå en lokal överenskommelse om ersättningsnivåerna har pågått under våren och förhandlingar som påbörjades strax efter påsk avslutades i oenighet.

Vild strejk
Maskningsaktioner och hot om vild strejk har diskuterats från lagerpersonalen. Nu ska alltså parterna sätta sig ned och förhandla centralt.

– Det känns riktigt bra. Det är som om frågan tas på allvar nu, säger Daniel Björklund, klubbordförande på Ica Hacksta i Västerås till LO-Tidningen.

Hela landet
Förhandlingarna ska ta upp stridsfrågorna arbetstider och ersättningar beroende på arbetstidens förläggning och kan komma att innebära ett helt nytt avtal för Icas lager över hela landet. Avtalet ska reglera arbetstider och ersättningsnivåer på exempelvis helger.

– Medlemmarna ville att företaget skulle ta deras ilska på allvar. Jag överlämnade en skrivelse för ett par veckor sedan där medlemmarna krävde seriösa förhandlingar. Nu har företaget gått med på det. Det är bra. Nu hoppas vi att det kommer ut något bra ur det här, säger Daniel Björklund.

Vad händer om det inte blir ett bra avtal?

– Det törs jag inte tänka på med tanke på hur det har varit. Men jag tror att det kommer att bli bra, säger Daniel Björklund.