– En skymf mot förbundets interna demokrati! utbrister Bert Johansson, klubbordförande vid SSAB i Luleå, sedan ombudsmän på IF Metalls förhandlingsavdelning skrivit på en lista till stöd för Veli-Pekka Säikkälä som ny avtalssekreterare.

I mitten av maj ska IF Metall välja ny avtalssekreterare. Striden om de två kandidaterna rasar inom facket.
 
– Jag trodde knappt mina öron när jag fick veta att en lista gått runt på förhandlingsavdelningen, säger Bert Johansson.

”Kongressen väljer”
– Var och en får ha sin personliga åsikt. Men anställda ombudsmän på förhandlingsavdelningen har inte med valet av avtalssekreterare att göra.

– Det valet gör kongressen, och det ska ske utan påtryckningar, betonar Bert Johansson. Förbundsordföranden borde ta dem som skrivit listan i kragen.

Två personer har nominerats till posten som avtalssekreterare när Anders Tiderman går i pension. Dels Veli-Pekka Säikkälä, som är valberedningens förslag, dels Tommy Thunberg, förhandlingsombudsman på förbundskontoret som nominerats av 25 avdelningar inom IF Metall.

Påtryckning
Listan till stöd för Veli-Pekka Säikkälä ska, enligt LO-Tidningens källor, ha lagts fram för både valberedningen och Tommy Thunberg själv för en dryg vecka sedan. Avdelningar som har nominerat Tommy Thunberg ser detta som en påtryckning för att få honom att dra tillbaka sin kandidatur, och undvika öppen strid på IF Metalls kongress i mitten av maj.

– Ett val ska vara öppet och fritt från spel under täcket, säger Harry Rantakyrä, ordförande för Gruvtolvan vid LKAB i Kiruna. Det är bäst att valberedningens kandidat och andra nominerade prövas i en omröstning, och att förbundsledningen håller sig utanför. Om det förekommer påtryckningar för att få en kandidat att inte ställa upp blir det en dålig eftersmak.

– Vi hoppas att Tommy Thunberg står pall, säger Bert Johansson. Då är han verkligen en lämplig kandidat.

Tommy Thunberg bekräftar att han har fått se ett papper där ombudsmän vid förhandlingsavdelningen ger ”stöd för förbundsledningens och valberedningens förslag”, det vill säga Veli-Pekka Säikkälä.

Hur uppfattade du det?

– Det är klart att man blir lite förvånad, säger Tommy Thunberg. Anställda på förbundskontoret ska utföra vad kongressen beslutar. Alla på förhandlingsavdelningen ska arbeta med den som blir vald till avtalssekreterare.

Hur har du påverkats av det som hänt?

– Det har inte påverkat mig. Jag är nominerad av 25 avdelningar och har fått ytterligare stöd. Det är ombuden på kongressen som beslutar, inte anställda på förbundskontoret.

Darko Davidovic, förhandlingsombudsman på IF Metall, bekräftar att ett internt papper från ombudsmännen visats för Tommy Thunberg, men förnekar att det är en påtryckning.

– Det är helt fel uppfattat. Vi har bara presenterat hur det ser ut mellan förhandlingsombudsmännen och Tommy, ”så här är läget”. Så att Tommy Thunberg ska veta hur det ser ut när han kliver vidare.

Och hur är läget? Att ni hellre vill ha Veli-Pekka Säikkälä?

– ”Hellre” vill du säkert skriva, men det handlar inte om ”hellre”, utan att det ser bara ut på ett sätt… att vi har tagit ställning utifrån vad vi tyckte.

Och vad tyckte ni?

– Det är en sak mellan Tommy och oss. Det var en intern diskussion som inte var till för vare sig medier eller avdelningen.