/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/opinion_1508.gif

93 procent av de fackligt aktiva i LO-opinion stöder Vårdförbundets strejk.

– Sjuksköterskorna har mitt fulla stöd. Det är hög tid att kvinnors arbete får bättre status. Lyckas sköterskorna få upp sina löner banar de förhoppningsvis väg för fler kvinnogrupper, resonerar Ditte Poulsen, brevbärare i Göteborg och Seko-ombud.

– Nästa gång är det undersköterskornas tur, anser Roy Anderzon, undersköterska och mentalskötare i Katrineholm och aktiv i Kommunal.

Många talar om att de stöder strejken ”till 100 procent”, men det finns också ja-sägare som oroar sig för patientsäkerheten eller tvekar av andra skäl.

– De gör rätt som vågar ta fajten, men jag är ändå kluven. Deras krav är väldigt höga och det slår mot våra medlemmar som jobbar med sjuksköterskorna, tycker Anne Lindlöf, boendeassistent inom äldreomsorgen i Katthammarsvik på Gotland och bland annat sektionsordförande i Kommunal.

Fyra personer svarar att de inte stöder strejken. Aina Wilhelmsson, lokalvårdare på ISS i Motala, och bland annat klubbordförande i Fastighets, tycker att det är rätt att strejka för högre lön – ”men inom rimliga gränser”.

– Jag tycker att de begär för mycket.