Vårdförbundets strejkvarsel i Skåne var inte samhällsfarligt. I dag, onsdag, enades parterna om att i princip alla varslade kan börja strejka. I Stockholms landsting kommer de allra flesta varslade också att komma ut i strejk.

– Det känns väldigt bra. Det visar att vi hade rätt hela tiden, säger Pia Arndorff, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Skåne.

I morgon, torsdag, klockan 08.00 går ytterligare 400 av Vårdförbundets medlemmar i Skåne ut i strejk. I Stockholm är det uppskjutna strejkutbrottet satt till klockan 12.00 på fredag.

Parterna enades
Parterna i Skåne har nu enats om att bara ett fåtal varsel kan räknas som samhällsfarliga. Parterna enades i sista stund innan ärendet skulle lämnas över till en central nämnd på eftermiddagen.

– Vi är väldigt nöjda, med att vi kunde lösa det här i lokala förhandlingar utan att det lyftes till nämnden. På så sätt sparade vi tid, säger Pia Arndorff, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Skåne.

Överenskommelsen innebär att tre intensivvårdsplatser i Ystad och en avdelning för cancervård i Helsingborg undantas från varslet. Mellan 15 och 20 varslade sjuksköterskor får jobba vidare, medan resten nu kan gå i strejk.

Tusen varslade
Vårdförbundet hade varslat runt tusen anställda i Skåne, men arbetsgivarna hävdade att varslen för runt 400 personer var samhällsfarliga. Nu återstår endast ett få tal av dem.

– Vi har genom överenskommelsen kommit fram till att varslen inte var samhällsfarliga, och i morgon kan konflikten bryta ut som det var tänkt, säger Pia Arndorff.

Stockholms läns landsting och Vårdförbundet har enats om en mindre bemanning som ska ge en acceptabel nivå av säkerhet under konflikten.

– De varslade stridsåtgärderna bedöms inte längre som samhällsfarliga, säger Anders Fridell, presschef på Stockholms läns landsting, till TT.

Redan igår enades parterna i Västmanland, Värmland och Halland om lokala överenskommelser i frågan om samhällsfara.