De fem landsting som bedömt vårdstrejken som samhällsfarlig förhandlade i går, tisdag, med de lokala Vårdförbunden. Förhandlingarna ajournerades under natten i de största landstingen, berättar TT. Andra landsting kom överens med facket.

– Det har varit tufft och svårt här i Skåne. Vi ajournerade alldeles nyss och har suttit sedan klockan ett, säger Margareta Öberg, förhandlingschef för Vårdförbundet, till TT vid 22-tiden på tisdagskvällen.

Ungefär 1.000 av de 3.500 sjuksköterskorna som varslats om strejk kunde i måndags inte börja strejka eftersom arbetsgivarna anser att det skulle innebära en samhällsfara. Om detta var en riktig bedömning skulle en central nämnd avgöra, ledd av landshövding Mats Svegfors.

Men efter nämndens första möte skickade han tillbaka frågan till strejkande Vårdförbundet och motparten Sveriges Kommuner och Landsting.

I Stockholm ajournerades förhandlingarna om cirka 500 sjuksköterskorna som arbetsgivaren anser inte kan gå ut i strejk.

Hallands landsting träffade ett avtal om att delar av strejken ställs in. Även i Västmanlands landsting kom de lokala parterna överens. Där undantas fyra personer från strejken.

I Värmland har facket och landstinget också kommit överens.

Förhandlingarna för Skåne och Stockholm fortsätter i dag, onsdag. Tiden för ett eventuellt möte med den centrala nämnden är utsatt till klockan fyra i eftermiddag.