Unionens ordförande Mari-Ann Krantz avgår på det nya tjänstemannafackets kongress, som hålls i oktober.

TCO:s största förbund Unionen bildades i fjol när handelsmännen i HTF gick ihop med industritjänstemännen i Sif. Mari-Ann Krantz, Sifs ordförande sedan 1996, valdes till Unionens första ordförande på kongressen förra året.

Nu har hon meddelat valberedningen att hon inte ställer upp för omval. Hon fyller 60 år i sommar och vill ägna mer tid åt barn och barnbarn. Och så vill hon slippa veckopendla mellan hemmet i Alingsås och Stockholm.

– Det har inte varit något lätt beslut. Det är en spännande uppgift att vara med och skapa ett nytt fackförbund för framtidens arbetsmarknad tillsammans med medlemmar, förtroendevalda och anställda i Unionen, säger hon i ett pressmeddelande.

Mari-Ann Krantz blev klubbordförande för Electrolux storkök 1978. Några år senare blev hon klubbordförande för tjänstemännen i Electroluxkoncernen.