/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/loneupprorNY1708.jpg
Löneupproret demonstrerade i Stockholm i dag, tisdag. 10.000 hotar att säga upp sig om inte vårdlönerna höjs rejält. Foto: Jonas Ekströmer

Fem tusen mer i månaden och en ingångslön på 23.000 är grundkraven i löneupproret som samlat mer än 30.000 underskrifter.  Drygt 10.000 sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, barnmorskor och röntgensjuksköterskor har skrivit under och hotar att säga upp sig den sista april om de inte få igenom sina krav.

– Jag är definitivt beredd att säga upp mig. Jag har redan sökt norsk legitimation och kan tänka mig att flytta, säger Annette Eriksson, sjuksköterska från Västerås.

Kritik mot facket
Hon har nyligen vidareutbildat sig från undersköterska och tjänar 18.600 i månaden. Anette Eriksson är en av de runt 2.500 medlemmar i Vårdförbundet som i går gick i strejk för högre lön, men hon tycker att facket borde ha krävt mer. Hon säger att löneupproret är bra och ser det inte som osolidariskt mot facket.

– Nej, facket har inte gjort tillräckligt. Det är väl facket som borde vara solidariska med oss och ställa upp på våra krav, och inte tvärt om, säger hon.

Däremot är hon beredd att vänta tills strejken är över innan hon bestämmer hur hon ska göra, och hon har hört att flera som undertecknat upproret tänker likadant.

Avvaktar
– Jag vill se vad strejken ger och ge facket en chans innan jag säger upp mig, säger hon.

Det tänker inte Rolf Forslund, som varit med och startat upproret, göra. Även han jobbar som sjuksköterska i Västerås och tjänar 21. 000 kronor efter sju år i yrket. Han säger upp sig om en vecka om inte Sveriges kommuner och Landsting (SKL) går med på upprorets krav.

– De löneökningar SKL vill ge oss är ett rent hån. Vår grundlön är helt kass och det krävs minst 5.000 kronor för att fixa det, säger han.

För lågt värderade
Även Rolf Forslund tycker att det är bra att Vårdförbundet gått ut i strejk, och han strejkar själv trots att han inte är med i facket och därför inte få någon lön. Men han mycket missnöjd med hur facket hanterat lönefrågan.

– Vi har försökt jobba med Vårdförbundet, men de lyssnar inte. De har värderat oss alldeles för lågt, säger han.

När politikerna i kommuner och landsting inte gett efter för upprorets krav återstår nu riksdagspolitikerna. Dagens demonstration i Stockholm avslutas med att namnlistan lämnas över till regeringen.

– De måste lyssna eller ta konsekvenserna, så enkelt är det, säger Rolf Forslund. 

FAKTA: Löneupproret
Upproret startades av två sjuksköterskor på lungkliniken i Västerås, och har ingen koppling till facket.
Upproret kräver 23.000 kronor som ingångslön för sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, barnmorskor och röntgensjuksköterskor, samt löneökningar på 5.000 i månaden för yrkesverksamma i år. De kommande åren ska löneökningen vara minst 5 procent.
10.000 yrkesverksamma har skrivit under, men det är oklart hur många av dem som verkligen säger upp sig den sista april.
Vårdförbundet har tagit avstånd från upproret, eftersom massuppsägningar är en otillåten stridsåtgärd.