/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/strejk2.jpg
Foto: Jessica Gow

Strax efter tolv idag, måndag, lämnade runt 40 sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor Karolinska sjukhuset. Minuterna innan hade de lagt ner sitt arbete och därmed var vårdstrejken ett faktum.

Strejkvakter placerades ut på de strejkande arbetsplatserna och röda strejklappar klistrades upp på dörrarna. Utanför sjukhuset samlades de strejkande för att gemensamt gå bort till ett första möte i fackets strejklokal. 

– Det känns bra att det blir av. Det hade verkligen varit ett antiklimax om det inte hänt något, och det här verkar vara enda sättet att få upp lönerna, säger Maria Hultqvist, röntgensjuksköterska.

För lågt efter fyra år
Hon har jobbat i fyra år och har en lön på 22.000 kronor, vilket facket nu begär som lägsta ingångslön.

– Det vore bra att få det som ingångslön, men det känns lite lågt efter fyra års arbete, säger hon.
En kollega säger lite skämtsamt att hon kanske ska börja köra budbil i stället, eller lyftkran. Det skulle ge bättre betalt.

På Karolinska sjukhuset i Solna var ett par hundra av Vårdförbundets medlemmar på elva avdelningar varslade om strejk, men bara ett fåtal av dem lämnade i dag sina jobb. Arbetsgivaren har anmält att varslen på sju av avdelningarna kan bli samhällsfarliga, och i väntan på att en central nämnd ska avgöra frågan får de anställda på avdelningarna jobba vidare som vanligt trots varslet.

– Vi tycker att arbetsgivarna skött det väldigt konstigt. De har inte lämnat in ansökan om dispens och inte velat diskutera varslen, säger Eva Gustafsson, som arbetar deltid på Vårdförbundets sektion på Karolinska.

Handlar om taktik?
Hon tror att arbetsgivarna försöker fördröja konflikten med flit och att det handlar om taktik snarare än om att de verkligen tycker att strejken är samhällsfarlig. Hon betonar att facket lagt varsel som inte ska vara samhällsfarliga och säger också att tonvikten i strejken ligger på grupper som är särkslit utsatta.

– Vi har siktat in oss på mycket lab och röntgen, de har allra svårast att hävda sig.

Eva Gustafsson har själv jobbat som biomedicinsk analytiker i 37 år och tjänar 24.600 kronor.

– Det finns ändå många som jobbat lika länge som jag som ännu har lägre lön, så visst är det rätt att strejka, säger hon.

För dem som kommer sen
Margareta Eklöf som arbetat som röntgensjuksköterska i 42 år säger att det snarare vore farligt att inte strejka, i alla fall på längre sikt.

– Hur ska man få in ungdomen på högskoleutbildningar till våra yrken om man inte får upp lönerna? Jag upplever strejken som positiv och strejkar för alla dem som kommer efter mig, säger hon.

Hur långvarig strejken blir är ännu för tidigt att säga. Inga nya förhandlingar pågår mellan parterna och medlarna lade åter ner sitt arbete i lördags, då parterna stod för långt ifrån varandra.

Inom de närmsta två veckorna kommer den centrala nämnden avgöra om varslen är samhällsfarliga, och den 5 maj träder ett andra varsel som omfattar ytterligare 3.500 personer i kraft.

Läs också: artikeln "Beslut om fara kan bli praxis", 21/4 2008