Det är fortfarande på morgonen i dag, måndag, oklart hur många sköterskor som kommer att börja strejka klockan tolv.

För ungefär en tredjedel av de 3.500 uttagna har arbetsgivarna anmält samhällsfara, enligt uppgift till TT i går kväll. En central nämnd ska avgöra om delar av den planerade strejken riskerar patienters liv och hälsa.

Fem landsting har anmält strejkvarslet och väntar på svar när nämnden har sammanträtt i eftermiddag. De sjuksköterskor röntgensjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker vars strejkande är anmält kan därmed inte lägga ner arbetet klockan tolv.

Medlarna försökte under helgen få parterna att närma sig varandra, men gav upp i lördags. Positionerna är låsta mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting.

Uppmanade till strejkbryteri
På Helsingborgs lasarett har ledningen och sjuksköterskorna kommit ihop sig rejält – och det handlar om uppmaning till strejkbryteri.

Facket berättade för sin förbundstidning Vårdfacket att områdeschefen hade erbjudit oorganiserade sjuksköterskor tre gånger så hög lön som vanligt om de gick in och jobbade under strejken. Ledningen dementerade uppgifterna.

Men anställda på lasarettet hävdar att områdeschefen från början inte alls dementerade att hon hade utlovat extra ersättning till strejkbrytare. Hon hade inför personalen sagt att hon bara skojade, skriver Vårdfacket. Hennes skämt skulle dock ha misstolkats.

Verksamhetschefen Sven Oredsson intervjuas av Vårdfacket:

– Jag tolkar det som att det föreligger ett missförstånd här, säger han.

Kräver  1.700 mer
Vårdfacket har krävt minst 1.700 kronor mer i månaden 2008 och 2009, och en lägstalön på 22.000 kronor.

En sjuksköterska i landstinget tjänar i genomsnitt 23.800 kronor i fast månadslön, medan den som jobbar i den kommunala sektorn har en lön kring 25.000 kronor.