KRÖNIKA. En viktig sak jag begripit när jag mött de papperslösa är att jag lever i ett land som är uppbyggt som en förening, osynlig för oss som är medlemmar men mycket påtaglig för den som står utanför.

Det är medborgarskapet som ger mig det personnummer som är min inträdesbiljett till sjukvård till en kostnad jag klarar och skola för mina barn, det ger mig möjlighet till så grundläggande saker som att ha ett bankonto, så att jag kan ta emot min lön på ett säkert sätt, att kunna köpa en tv på avbetalning eller att kunna gå till polisen om jag blir våldtagen eller rånad. Även medlemskap i en fackförening kräver personnummer och blir så ett privilegium för den som är med i sverigeföreningen.

Kanske är de 30 000 människor som lever här utan myndigheternas godkännande, som skuggor runtom och bredvid oss medborgare. Om den exemplariska ordning och reda vi tror att vi lever i verkligen existerade skulle de papperslösa inte kunna försörja sig. Men alla har de funnit att det finns så mycket svarta jobb att de får ihop till mat och hyra och dessutom kan skicka det som blir över till dem där hemma. Priset är skuggtillvaron, farliga svartjobb och löner på 10 till 70 kronor i timmen.

Vår efterfrågan styr
Direkt eller indirekt jobbar de åt oss som är medlemmar i sverigeföreningen, det är min och din efterfrågan på billiga tjänster som för dem hit.

De kommer för att min kompis tar den billigaste flyttfirman och väljer att inte tänka på att priset omöjligt kan täcka vita löner.

De dras hit av att jag köper den billigaste salladen i Konsums kyldisk eller den där limpan för tio spänn, utan att fråga vad bagaren har betalt.

De jobbar åt oss som tycker att det är enklare att låta den som inte kan kräva hygglig lön sätta upp nytt staket runt villaträdgården istället för att krångla med f-skatt och dyra hantverkare. Inte heller tjänsteföretag med f-skattsedel i toppen är någon garanti. Genom långa upphandlingskedjor kan det ändå vara en papperslös som i sista ledet utför själva jobbet.

Alla gör det ju?
Vi som är medlemmar i sverigeföreningen älskar vårt välfärdssystem, men de flesta av oss –enligt Skatteverket sex av tio – har inget emot att betala svart för att få tjänster utförda lite billigare.

Att dra fördel av generella välfärdssystem samtidigt som vi undanhåller skatt, verkar vara en helt okej nutida kombination. Det gör att en informell ekonomi med tentakler in i det mest prudentliga statliga verk eller kommunala förvaltning, växer fram.

Men vadå, köper svart gör ju alla, eller va?

Kristina Mattsson
Författare till boken De papperslösa och de aningslösa.
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktören