KOMMENTAR. Att den akademiska forskningen måste stå fri från inblandning av Staten är en självklarhet i ett demokratiskt samhälle. Eller borde vara det.

Först ut var Göran Persson med sitt stora projekt om nazismens historia, ”Forum för levande historia”. Nu har sittande Alliansregering tagit ännu ett steg. Nya riktlinjer har utgått från Staten. Kommunismens brott ska kartläggas och ges sin politiskt ”rätta” tolkning.

En svart ironi i sammanhanget är, att ett av de exempel som den svenska statens lydiga historieskrivare framhåller som bärande för de tyska nazisternas och sovjetkommunismens brist på tolerans, visade sig just i att Staten styrde historieskrivningen.

Det brukar heta att det är viktigt att lära av historien. Frågan är bara vad de styrande har lärt sig?

Crister Enander
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktören