/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/delicato_1608.jpg
– Pausgympan, som tar tio minuter, borde vi ha två gånger om dagen i stället för en, säger Susanne Björkman. Cheesecake och hallongrotta är hennes favoriter i fabrikens sortiment, medan Maria Janiak (i bakgrunden) föredrar lyxkrokant. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Kvinnliga paketerare slutar i snitt att jobba tio år i förtid. Josiane Deymier, som packar mintkakor på Delicato i Huddinge, håller fram sina opererade handleder:
– Här ser du förklaringen.

– Här, säger också Ying Fam, och visar fram sina händer.

– Du gör samma moment om och om igen. Till slut bara bränner det, säger Susanne Björkman och tar sig för vänster axel.

Att fråga kvinnorna på Delicato om slitna händer och värkande axlar är att öppna en fördämning. Berättelserna väller fram om skador, besvärliga arbetsmoment och arbetskamrater som tvingats sluta. En 23-årig kvinna har redan opererat sina handleder flera gånger.

Tappar ett decennium
Statistiken visar att ”handpaketerare och andra fabriksarbetare”, dit de flesta kvinnorna på Delicato räknas, är en av de yrkesgrupper där flest slås ut i förtid. I snitt förlorar kvinnor i den här gruppen tio år av sitt arbetsliv.

Det förvånar ingen på Delicato. Ute i fabriken ligger förklaringen i öppen dager. Doftande färska kakor och skumbollar glider fram på bandet. Kvinnorna lyfter upp dem för hand och placerar dem snabbt, snabbt i förpackningarna. 48 mintkakor i varje kartong, lager på lager. Tio skumbollar i varje genomskinlig plastförpackning, så kallade blister.

Ute i butikerna utgår kunderna förmodligen från att förpackningarna har fyllts maskinellt. I själva verket har varenda kaka packats av kvinnohänder. Locket på plastförpackningen, som hålls fast genom att två pliggar trycks in i fördjupningar på motstående sida, knäpps också igen för hand.

Trepack värst
Just det momentet, som kvinnorna upprepar tusentals gånger under en dag, sliter hårt på fingrar och handleder.

– Trepack är värst, säger Maria Janiak. När du stänger trepackarna är tempot högt som sjutton.

– Ibland är blistren dåliga, de stängs inte som de ska. Då måste du göra om momentet och hinner inte med i bandets fart. Allt kör ihop sig.

Hårda golv och obekväma lyft är andra påfrestningar. De många kortvuxna asiatiska kvinnorna på Delicato har svårt att nå, och tvingas lyfta i dåliga ställningar.

– Vi har ett systematiskt arbetsmiljöarbete, säger Charlotte Petersson, produktionsledare som själv har arbetat många år i produktionen. Vi gör arbetsmiljöronder för att fånga upp sådana problem, och söker ständigt efter lösningar.

– Mycket är på gång, till exempel bättre blister och kanske en maskin som öppnar dem. Sjukskrivningar är ju dyra för företaget.

Hur skulle arbetet se ut om kvinnorna i fabriken fick önska fritt?

– Mer folk och bättre redskap, svarar Maria Janiak. När jag började för 18 år sedan var vi mycket fler. Därför var jobbet lättare.

– Mer rotation, föreslår Yvonne Nordlund. När jag började här flyttade vi mellan våningsplanen varje vecka. I dag är exempelvis punschpersonalen skriven på punschlinjen.

– Massage, utropar Haide Belvén. Så att man får gå ifrån och mjuka upp nacken.

Gör lite nytta
En del har redan gjorts. Personalen i fabriken har pausgympa tio minuter varje dag, och får 800 kronor om året i friskvårdsbidrag för att motionera på fritiden. Charlotte Petersson beklagar att inte fler utnyttjar bidraget.

Men det hjälps inte: Att upprepa samma rörelser om och om igen, år efter år, sliter på kroppen. Och de flesta i fabriken har jobbat här i många år. För även om själva arbetet kanske inte ger så mycket stimulans är stämningen god. Bra arbetskamrater betyder mycket.

Inför frågan om de orkar jobba till 65-årsdagen blir flera av arbetarna tysta. Nej, svarar Maria Janiak efter en stunds eftertanke. ”Jag kommer att fortsätta tills jag är 70”, säger Haide Belvén, och möts av gapskratt från kollegorna. Men Susanne Björkman blir snabbt allvarlig igen:

– Vi borde få gå i pension vid 60. Så hinner vi kanske få några friska år.

Läs också: artikeln "Fler förlorade år i arbetaryrken", 18/4 2008

Läs också: artikeln "Det beror på arbetsmiljön", 18/4 2008