270 anställda vid Icas centrallager i Västerås hotar med att stanna hemma från jobbet den 1 och 2 maj om inte arbetsgivaren ger dem högre lön under lördagar och helger.

– Det här beslutade medlemmarna själva. Jag som facklig representant kan inte ställa mig bakom det här eftersom vi har fredsplikt, säger Daniel Björklund, klubbordförande i fackförbundet Handels till LO-Tidningen.

Konflikten gäller hur lagerarbetarna ska ersättas för lördagsarbete. Villkoren har försämrats, enligt de anställda.

Daniel Björklund säger ändå att han förstår frustrationen hos medlemmarna. En frustration som enligt honom beror på att arbetsgivaren inte har haft ambitionen att bedriva seriösa förhandlingar.

Han lämnar i dag, fredag, in en kallelse till förhandling till arbetsgivaren. Han hoppas att Ica kommer dit med seriösa avsikter, säger han.

– Medlemmarna har sagt att de vill ha svar senast 24 april. Nu har företaget en lysande chans att avstyra det här.

Förstår du att medlemmarna är förbannade?

– Det gör jag. Absolut. Det har inte funnits någon vilja från arbetsgivaren att lösa det vi är oense om, säger Daniel Björklund.

Medlemmarna som står bakom hotet utgör ungefär en tredjedel av den totala personalstyrkan. De kräver att det nuvarande avtalet bryts och ersätts av ett nytt och har redan börjat maska på jobbet för att sätta press på arbetsgivaren. Om strejkhotet blir allvar kan konsumenter drabbas.

– Det är klart att det blir så. Om kanske bara hälften av arbetsstyrkan kommer till jobbet så kommer det att märkas i butikerna, säger han.