/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/Emparan_Benjamin0814.jpg
Sätt er vid förhandlingsbordet igen, manar Benjamin Emparan de parter som har skapat pensionssystemet. FOTO: Anna Wahlström

– Partierna måste enas om en ny och bättre uppgörelse!
Benjamin Emparan har arbetat sedan han kom till Sverige 1988. Tjugo procents lägre pension är vad som väntar honom om han går i pension vid 61 års ålder.

– Det blir lite pengar för den som går tidigt. Om ingenting görs kommer det att slå hårt mot de nya generationerna, säger Benjamin Emparan.

Själv jobbar han gärna till 65 år – om han bara får vara frisk – men han tänker på dem som inte orkar.

– Det kommer att bli problem för många – och man tänker på alla dem som inte kan jobba fullt, de som jobbar deltider eller är sjuka. Eller dem som kommer till Sverige på äldre dagar och inte hinner jobba ihop en ordentlig pension.

Benjamin Emparan kom till Sverige från Chile som 20-åring och började arbeta nästan genast. I dag jobbar han på hemtjänsten i Blackeberg i Stockholm och är sedan länge fackligt aktiv i Kommunal.

– Vi i offentlig sektor har redan låga löner och det här slår extra hårt mot dem med låg lön som inte kan jobba länge. Som jag ser det måste partierna sätta sig ned vid förhandlingsbordet och komma på ett bättre pensionssystem, säger han.