Tjänstemannafacket Unionens egna tjänstemän riskerar att förlora jobbet. Facket ska dra ner kraftigt på antalet anställda. Men målet är att inte behöva säga upp någon.

Tidningen Kollega berättar att 940 personer arbetade på Unionen vid årsskiftet när de två förbunden Sif och HTF gick samman. I dag står det klart att antalet om ett drygt år ska komma ner i 675 anställda.

Unionen tappade 5.000 medlemmar under årets första kvartal. Förra året förlorade de två förbunden tillsammans 30.000 medlemmar.

– Vi är inte i kris. Vi ser Unionen som en framgångssaga. Vi gör det här för att Unionen även 2011 ska vara ett fackförbund som är attraktivt att vara medlem i, säger förbundets kanslichef Nils-Åke Carlsson till Kollega.

Kongressen beslutade i fjol att 85 procent av förbundets verksamhet ska finansieras med medlemsavgifter från 2012. Resten ska finansieras med kapitalavkastningen. Unionen har alltså tre och ett halvt år på sig att uppfylla kongressbeslutet.