/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/s_berlusconi_1608.jpg
Silivio Berlusconis koallition fick majoritet i båda kammrarna efter nyvalet i Italien. Foto: Alberto Pellaschiar/Scanpix.

Silvio Berlusconi återvänder till makten. Nyvalet i Italien är avgjort och den konservativa högerpolitikern och industrimannen fick flest röster. Romano Prodi tvingas därmed lämna makten.

– Jag är rörd och känner ett stort ansvar, sa Silvio Berlusconi i en kommentar till den italienska statliga tv-kanalen Rai då det stod klart att han vunnit.

Silvio Berlusconi fick 47 procent av väljarnas röster och en klar majoritet i parlamentets båda kammare.

Det innebär att Italien, för första gången sedan andra världskriget, kommer att ha ett parlament som i huvudsak är uppdelat mellan två politiska block.

Prodi fick lågt betyg
Från fackligt håll har det tidigare varnats för att nyvalet sker vid sämsta tänkbara tidpunkt. Fackliga organisationer har visserligen inte gett något högt betyg till Romano Prodis regering.

Däremot är alla överens om att det fanns en rejäl ljuspunkt inom den.

– Arbetsmarknadsministern Cesare Damiano har varit en utmärkt samarbetspartner. Vi har jobbat oerhört bra med honom, trots konflikterna med regeringen, sa Cinzia Del Rio, som ansvarar för det internationella samarbetet inom fackförbundet Uil, till LO-Tidningen strax före valet.

Hoppades på nya vallagar
Från flera fackliga organisationer fanns trots allt hoppet att Romano Prodi skulle sitta kvar ett tag till. Presidenten föreslog nyligen en reformering av vallagarna som skulle innebära att utgallring av de många småpartierna som finns i parlamentet.

De stor fackliga organisationerna ser det som en viktig förändring eftersom splittringen av makten gör det svårt att fatta politiska beslut.

Nu har dock Silvio Berlusconi fått en, med italienska mått, stark position. Frågan om hur fackföreningarna kommer att reagera består.

De stora fackliga organisationerna Cgil, Csil och Uil har tidigare varit starkt kritiska till Silvio Berlusconis politik och organiserat generalstrejker mot vad de anser vara en direkt fackföreningsfientlig politik.

Läs också: artikeln "Sämsta tidpunkten för nyval", 11/4 2008