Anställda på smörgåsserveringen Subway i Umeå protesterar. De anser att ingångna kollektivavtal inte följs. Hotell- och restaurangfacket kräver skadestånd.

– Arbetsmiljön är ju urusel. Jag trodde inte att det såg ut så här på svensk arbetsmarknad 2008, säger Björn Högberg, en av de anställda som nu sagt upp sig, till SVT i Västerbotten.

Anställda på smörgåsbaren Subway på Kungsgatan i Umeå anser att arbetsmiljön är usel. Löner har blivit försenade eller uteblivit helt.

Felaktiga löner
Andra gånger har lön och semesterersättningar inte stämt med nivåerna i det kollektivavtal som ägaren tecknat med Hotell- och restaurangfacket. Personalmöten ska ha hållits utanför arbetstid men ändå varit obligatoriska.

Björn Högberg säger till SVT att de som kritiserat arbetsförhållandena har utsatts för hot, mobbning och diskriminering.

Av 18 anställda är 14 kritiska till arbetsvillkoren och av dem har de flesta nu sagt upp sig eller är på väg att göra det.

Förhandlingar pågår
Ägaren Amir Bozaghian säger till Västerbottensnytt att företaget inte bryter mot kollektivavtalet och att alla förändringar görs i samråd med facket. I övrigt hänvisar han till att förhandlingar pågår.