En kvinna från Gävle får närmare 8.000 kronor i skadestånd från staten för att hennes a-kassa gav henne felaktiga upplysningar. Detta ledde till att hon förlorade nästan en månads ersättning, uppger Arbetarbladet i Gävle.

Enligt tidningen var kvinnan tidigare sjukskriven på halvtid och arbetssökande på halvtid.

När sjukskrivningen övergick till sjukersättning vände hon sig till sin a-kassa och fick veta att hon skulle fylla i sina kassakort på samma vis som tidigare. Men efter ett tag så upphörde utbetalningarna.

Det visade sig att hon skulle ha fyllt i korten på ett annat sätt. Till slut fick hon besked om att hennes a-kassedagar var slut sedan en månad.

När de tog slut skulle hon ha inträtt i den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin. Men det inträdet blev en månad försenat på grund av a-kassans agerande och kvinnan gick därmed miste om aktivitetsersättning under den månaden.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen bedömer att a-kassan orsakat detta genom att ärendet drog ut på tiden och inte handlades på ett korrekt sätt. Därför får Gävlebon 7.826 kronor i skadestånd från staten för förlorad inkomst. Dessutom får hon 100 kronor för extra utlägg.