Mer än 60.000 anställda i offentliga sektorn i Danmark tas ut i strejk natten mot onsdag om parterna inte kommer överens. De strejkar för högre lön.

40.000 sjuksköterskor och bioanalytiker  samt 23.000 medlemmar i LO-facket FOA går ut i strejk . De anser att deras löner släpar efter anställda i den privata sektorn. De offentliganställda hoppas på ett politiskt ingripande för mer jämställda löner.

Regeringen och arbetsgivarna i regioner och kommuner ville ha alla med på vagnen när ett statligt treårigt avtal slöts på 12,8 procent tidigare i år.

Men sjuksköterskor och andra tjänstemannagrupper inom sjukvården var inte beredda att acceptera avtalet. Det var inte heller LO-grupperna i FOA som arbetar på dagis, i äldrevården, i hemtjänsten samt på sjukhus som undersköterskor och sjukvårdsbiträden.

Sundhedskartellen, som organiserar olika grupper av sjuksköterskor, och FOA kräver ett treårigt avtal som ska ge löneökningar på 15 procent. Det är cirka 5.000 danska kronor mer i månaden.

Den danska statens förlikningsman, Mette Christensen, valde att inte skjuta upp strejken i ytterligare två veckor. Därför talar det mesta för att en stor strejk i offentlig sektor i Danmark bryter ut natten mot onsdagen den 16 april.