I går, söndag, startade nyvalet i Italien. Landets fackföreningar har dömt ut tidpunkten för valet som den sämsta tänkbara. Chanserna att få en stark regering är små. Röstningen pågår till klockan tre i eftermiddag.

Det var inte många som trodde att Romano Prodi skulle lyckas sitta vid makten under alla fem åren han hade valts till 2006. Konflikterna inom regeringspartierna var stora, och stötestenarna många.

Däremot hoppades de flesta, speciellt inom Industriförbundet och fackföreningsvärlden, att regeringen skulle sitta kvar ett tag till. Åtminstone tills den lyckats rösta igenom ett nytt valsystem.

Dessutom gör den ekonomiska krisen, som börjat blåsa världen över, tillsammans med Italiens enorma strukturproblem att landet ständigt tappar mark jämfört med sin konkurrentländer.

– Ingen av regeringarna de senaste tio åren har tagit tag i det här problemet. De italienska politikerna tänker mycket på sig själva och betydligt mindre på landets verkliga problem, konstaterar Gianni Baratta, som ansvarar för industripolitiken och den offentliga sektorn inom fackförbundet Cisl.

Sämsta tidpunkten för val
Marigia Maulucci, en av fackförbundet Cgil:s vice ordförande, är också övertygad om att tidpunkten inte kunnat vara värre.

– Vi hade precis börjat jobba med de låga pensionerna och svårigheten att hitta fasta jobb. Regeringen hade fem miljarder euro i extra inkomster som vi ville distribuera i skattelättnader för löntagarna, förklarar hon.

Det stora problemet med den avgående regeringen var att den hade bara en rösts övervikt i senaten. Det var utsatt för ständig ”utpressning” från småpartier som hotade att fälla regeringen om de inte fick sin vilja igenom.

Risken är stor att det inte blir mycket bättre efter valet, oavsett vem som vinner. I deputeradekammaren får det vinnande partiet majoritetspremie, medan platserna i senaten delas ut i procent efter rösterna.

30 partier deltar
Det är inte troligt att något av de två huvudpartierna, Silvio Berlusconis Frihetsfolket och Walter Veltronis Demokratiska Parti, kan få en stark, egen majoritet. Eftersom närmare 30 partier deltar i valet, kommer det vinnande partiet fortfarande att vara beroende av småpartierna.

Därför ville Italiens president sätta till en tillfällig regering som skulle genomföra en reform av valsystemet före ett nyval. Men förslaget godkändes inte av parlamentet. Fackföreningsrörelsen i Italien är helt överens om att den aktuella vallagen är en katastrof.

– Jag anser att det är troligt att den som vinner valet inte kan regera, utan måste ändra valsystemet för att sedan låta italienarna rösta igen, säger Gianni Baratta.

Lågt betyg från facket
Romano Prodis regering får inte något högre betyg av de största fackförbunden. Däremot är alla överens om att det fanns en rejäl ljuspunkt inom den.

– Arbetsmarknadsministern Cesare Damiano har varit en utmärkt samarbetspartner. Vi har jobbat oerhört bra med honom, trots konflikterna med regeringen, säger Cinzia Del Rio som ansvarar för det internationella samarbetet inom fackförbundet Uil.

Den italienska fackföreningsrörelsen är relativt enig just nu, och alla vill att det ska förbli så. För både Uil och Cgil är det viktigt att vänstern vinner för att enigheten ska bli kvar.

– Sist arbetade Berlusconis regering på att dela oss, genom att försöka få Cgil att verka oseriösa. Risken är stor för att detta kan hända igen, säger Cinzia Del Rio.

Cisl håller sig mer neutral.

– Problemet är inte programmen, som kan vara hur bra som helst. Det gäller att se hur en blivande regering jobbar och vad de verkligen genomför, det är först då som vi kan ge ett ”betyg”. För oss har det ingen betydelse vem som vinner, bara de verkligen gör något för löntagarna, säger Gianni Baratta.

FAKTA: Italienska regeringar

  • 2001 segrade mediemagnaten Silvio Berlusconi i parlamentsvalet och bildade Italiens 59:e regering. Han avgick 2005 efter nederlag för hans mitten-höger-koalition i regionalval, men återkom som regeringschef igen.
  • 2006 segrade Romano Prodi i parlamentsvalet. Han avgick förra året efter nederlag i en senatsomröstning om utrikespolitik, men återinträdde efter en förtroendeomröstning. Han avgick dock den 24 januari i år efter att ha förlorat en ny förtroendeomröstning.
    Nyval hålls på söndag och måndag.   

Faktakälla: TT

Kristina Wallin
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen