Anna Karlsson har jobbat på akuten i Västerås i 20 år, och varit färdigutbildad sjuksköterska i åtta år. Hon höjt sin kompetens genom extra utbildningar och är ofta ansvarig på sitt pass. För det får hon 23.000 kronor i månaden. 

Kollegan Åsalill Olsson har varit sjuksköterska på akuten i 23 år och är specialistutbildad distriktssköterska. Hon tjänar 24.500.

– Det är väldigt, väldigt lågt, med tanke på ansvaret, erfarenheten och utbildningen, säger hon.

Anna Karlsson och Åsalill Olsson är fackligt aktiva och två av Vårdförbundets 350 medlemmar i Västerås som omfattas av strejkvarslet. Själva akutmottagningen drabbas inte, men akutens observationsavdelning ingår i varslet. Sjuksköterskorna jobbar både på mottagningen på observationsavdelningen – och kommer att strejka de dagar de är på avdelningen.

Nödvändigt varsel
Anna Karlsson och Åsalill Olsson tycker att varslet är nödvändigt.

– Vi har försökt att få upp lönerna genom förhandlingar, men det har inte gått, och nu är det på tiden att det händer nåt. Strejk är inget man strävar efter, men det verkar vara enda sättet, säger Anna Karlsson.

Hon berättar att kampviljan bland sjuksköterskorna är stor. Stämningen på akuten har varit stridslysten sedan de Kommunalanslutna undersköterskorna fick sitt lönelyft vid årsskiftet. Några av undersköterskorna på akuten fick då högre lön än flera sjuksköterskor.

– Många undrade varför de studerat vidare och tagit studielån när det inte ger högre lön, säger Anna Karlsson, och tillägger att hon inte tycker att undersköterskorna fått för mycket betalt.

– De är värda varje krona, men vi måste följa med i utvecklingen. Undersköterskorna har rätt lön, det är vi som har fel.

Låga löneökningar
Västmanlands läns landsting är en av de arbetsgivare som givit låga lönepåslag till Vårdförbundets medlemsgrupper, enligt Tina Javidi som sitter i Vårdförbundets avdelningsstyrelse i Västerås. Hon säger att löneökningar knappt varit mer än de två procent som var golv i det gamla avtalet.

– Landstinget säger att det inte finns pengar, men det gör det. Det handlar om prioriteringar och nu är det vår tur. De måste betala för vår kompetens.

Röstade nej
Därför röstade Tina Javidi nej till medlarnas slutbud, när hon representerade sin avdelning på extrakongressen som fattade beslutet. Så länge avtalet inte innehåller höga procentsatser för löneökningar och tvingande regler för den lokala lönebildningen litar hon inte på arbetsgivarnas goda vilja.

Vårdfacket har krävt minst 1.700 kronor mer i månaden 2008 och 2009, och en lägstalön på 22.000 kronor. Anna Karlsson och Åsalill Olsson ser det som en bra början, men säger att det inte är nog. De vill ha 5.000 mer i månaden för att de ska känna sig nöjda med sina löner.

– Det är nu eller aldrig. Ansvaret och utbildningen måste synas i plånboken, säger Anna Karlsson.

FAKTA:
Totalt gäller Vårdförbundets varslade strejk 3.500 medlemmar i Skåne, Västmanland, Halland, Östergötland, Stockholm, Värmland, Västerbotten, Västra Götaland och Uppsala.

Läs också: analysen "Vårdkonflikten oroar utanför vården", 11/4 2008
Läs också: artikeln "Långt till avtal för vådanställda", 11/4 2008
Läs också: artikeln "Tusentals sjuksköterskor varslade", 4/4 2008