/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/s_andersson_1508.jpg
Politikern Stig Andersson fälldes då han ansågs vara ytterst ansvarig för en dödsolycka i Finnspång. Foto: Brita Nordholm.

2003 dog en 57-årig man vid en arbetsplatsolycka i Finspångs kommun. Han jobbade för kommunens sysselsättningsenhet. Tidigare i år slogs det slutligen fast att kommunalrådet Stig Andersson var ytterst ansvarig för olyckan tillsammans med en tjänsteman i kommunen. Han dömdes till 50 dagsböter à 350 kronor. Högsta domstolen valde att inte pröva hans överklagan.

– En folkvald politiker kan därmed ställas till ansvar för ett sådant brott. Det är ovanligt och orimligt att det kan ske. Men nu betalar jag böterna och går vidare. Jag har lagt det där bakom mig nu, säger han.

Stig Andersson är socialdemokrat och har varit politiskt aktiv i många år. Och han är stolt över mycket som han har gjort. En del saker ångrar han säkert. Men han tycker samtidigt att det handlar om att gå vidare.

– Det är så jag alltid har tänkt. Det gäller den förskräckliga olyckan och det gäller också andra saker.

Jobbade på sågverk
Han har kanske inte den bakgrund som man kan tänka sig att en tung socialdemokrat har i en så röd kommun som Finspång, i Östergötland, alltid har varit. Pappan var bonde och centerpartist, för att senare bli kristdemokrat.

– Jag började jobba på ett sågverk och blev snart aktiv i träfacket. Jag blev också ordförande i klubben rätt snart. Jag gillar att vara med och påverka. Socialdemokraterna verkade vara rätt för mig. Det är roligt att se när förändringar man vill genomföra blir gjorda. Det är en sak som gjort att jag inte tröttnat på politiken efter så många år, säger han.

"Många har åsikter om mig"
Även om Finspång är en liten ort, med knappt 21.000 invånare i hela kommunen, så betyder förstås besluten där lika mycket för den enskilda som de gör i en stor kommun. Och det betyder att kommunens enda heltidsanställda politiker har mycket makt. Stig Andersson inser att han har det. Men han säger samtidigt att det kanske är tuffare att ha makt på en liten ort. Där är du närmare besluten.

– Så har det blivit med den tragiska olyckan. Många har åsikter om mig och en del tycker säkert att jag klarar mig undan för att jag är politiker. Men det får du stå ut med när du är folkvald, säger han.

Mordhotades
Med makten kommer hatet. Stig Andersson blev mordhotad en gång av en före detta kommunanställd. Han har blivit hotad andra gånger också. Men det här fallet var speciellt. Hans familj blev hotad.

– Mannen stack hål i däcken på min bil. I varje fall så utgår jag ifrån att den var han. Han gömde sig också för att överfalla mig i ett garage. Men någon annan dök upp och han hoppade på den personen. Det var obehagligt. Han blev dömd senare.

Det där att inte ångra sig är en viktig egenskap som politiker, anser han. Det blir kanske inte alltid som det var tänkt. Det är han villig att erkänna. Men mycket handlar om att lämna saker och ting bakom sig.

– Vi är oftast så bra förberedda som vi kan vara. Sen händer det säkert att nya fakta kommer på bordet. Då kan ett beslut verka vara dåligt. Men jag hävdar att ingen politiker, eller beslutsfattare överhuvudtaget, tar ett beslut som du tror är dåligt för din arbetsgivare. I mitt fall Finspångsborna. Jag tillsammans med andra valda politiker i kommunen agerar alltså utifrån det som vi tror är bäst för invånarna, säger Stig Andersson.

Samarbetar med vänstern
Det gick inte så bra för socialdemokraterna i senaste valet. Inte i Sverige och inte i Finspång. Men socialdemokraterna är fortfarande kvar i makten i Finspång. Detta i samarbete med vänsterpartiet.

– Vi behövde få känna på att inget är givet och jag tycker dessutom att det är bra med ett samarbete med vänstern. Det har vi lärt oss mycket på. Vi har blivit tvungna att fundera över våra ställningstaganden mycket mer noggrant. Vänstern är ett ansvarsfullt parti här. Det är lätt att bli slö när man sitter med makten, säger han.

Stig Andersson kan tänka sig att fortsätta med politik under många år till. Men han vet samtidigt att det kan ta slut fort.

– Har du inte förtroende bland väljare och medlemmar så är det kört. Därför är det viktigt att du gör saker som du tror på. Då blir du ärligast i längden. Och ärlighet är det som politik måste bygga på. Jag kan bli oerhört stolt över att ha hjälpt enskilda människor till ett bättre liv genom politiska beslut. Vi beslutar om och för människor. Det får vi aldrig glömma, säger han.

FAKTA:
Namn: Stig Bertil Andersson.
Bor: I Ljusfallshammar utanför Finspång.
Ålder: 62 år.
Inkomst: 499.189 kronor (2006).
Familj: Fru och en son som precis har åkt till Kosovo.
Jobb: Kommunråd i Finspång i Östergötland.
Okänd hobby: ”Är med i en förening som heter Rattmuffen. Vi är några som träffas en gång om året och kör rally.”